43

Πολλαπλά μηνύματα στην Αγκυρα στέλνει η συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια τόσο της μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας Kleine Zeitung όσο και του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (APA).

Όπως σημειώνεται στην αυστριακή εφημερίδα (το άρθρο αναδημοσιεύεται και στην εφημερίδα Vorarlberger Nachrichten), ο ομοσπονδιακός πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία αντιβαίνει συνειδητά στις επιθυμίες των οικοδεσποτών του, οι οποίες προβλέπουν ότι ξένοι επίσημοι επισκέπτες που επισκέπτονται τον Οικουμενικό Πατριάρχη πρέπει να συναντηθούν και με τον μεγάλο μουφτή της Κωνσταντινούπολης.

Στο σχόλιο επισημαίνεται πως ο λόγος βρίσκεται στο ότι «η τουρκική κυβέρνηση θέλει να υποβιβάσει τον ανώτατο ιεράρχη του ορθόδοξου Χριστιανισμού στο βαθμό ενός τοπικού θρησκευτικού ηγέτη, όμως ο κ.Φίσερ δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη, διότι για τον ίδιο, ο κ. Βαρθολομαίος είναι αυτό που εκείνος είναι για ολόκληρο τον κόσμο – με εξαίρεση μόνον την Τουρκία – δηλαδή ο Οικουμενικός Πατριάρχης».

«Οι Τούρκοι θα πρέπει να διδαχτούν από τον Χάιντς Φίσερ πως στην Ευρώπη τυγχάνουν καλής προστασίας οι μειονότητες, όπως είναι οι Χριστιανοί που εκπροσωπούνται από τον κ. Βαρθολομαίο» τονίζει ο συντάκτης του άρθρου για να συμπληρώσει πως «η Αγκυρα θα πρέπει να το σκεφθεί, εάν θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τελείως, χωρίς περιορισμούς ή μόνον λόγω των επιδοτήσεων».

Στην μακρά σχετική ανάλυση του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων σημειώνεται αρχικά πως η επικείμενη συνάντηση του Αυστριακού προέδρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα διαμηνύσει ότι η Αυστρία και η ΕΕ υποστηρίζουν τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία και την αναγνώριση της θέσης του Πατριαρχείου.

Στη συνέχεια σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους, κατά την προετοιμασία της επίσκεψης του κ. Φίσερ στην Τουρκία, έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες του τουρκικού πρωτοκόλλου να εμφανίσουν την συνάντηση στο Φανάρι ως μία συνάντησή του με έναν «τοπικό θρησκευτικό ηγέτη».

Αναφέρεται κατόπιν αναλυτικά πως, με την ευκαιρία της επίσκεψης τον Απρίλιο στην Τουρκία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, η Αγκυρα υιοθέτησε νέους κανόνες απαιτώντας από τους ξένους επίσημους επισκέπτες που γίνονται δεκτοί στο Φανάρι, να επισκέπτονται και τον μεγάλο μουφτή της Κωνσταντινούπολης, «δηλαδή έναν κρατικό υπάλληλο».

Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η Αγκυρα επιδιώκει να υποβαθμίσει επιδεικτικά στο βαθμό ενός «τοπικού θρησκευτικού ηγέτη» τον ανώτατο ιεράρχη του συνόλου του ορθόδοξου Χριστιανισμού, τον οποίο η Τουρκία δεν είναι πρόθυμη να αναγνωρίσει ως τέτοιον.

Στην ανάλυση επισημαίνεται πως αυτή η διπλή εκδοχή επίσκεψης σε Πατριάρχη και μουφτή, που επιθυμεί η Αγκυρα, «πέρασε» κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Τουρκία της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών Ούρσουλα Πλάσνικ, όχι, όμως, και κατά την τωρινή επίσημη επίσκεψη του κ. Φίσερ.

Όπως σημειώνεται από το APA, η επίσκεψη του Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου δεν γίνεται προς τον ηγέτη της πολύ μικρής ελληνοορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία, αλλά προς τον Προκαθήμενο της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας και τον 270 διάδοχο του Αποστόλου Ανδρέα.

Ακόμη προστίθεται πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαθέτει μόνιμη αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τέσσερις χώρες-μέλη με ορθόδοξη πλειοψηφία του πληθυσμού τους (Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία) και επισημαίνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τις επίσημες επισκέψεις στην Αυστρία, το 2004 και το 2007, είχε γίνει δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ