91

Μετά από εβδομάδες αδράνιας, η Μιανμάρ κάνει ένα άνοιγμα προς τη διεθνή κοινότητα και συμφωνεί να δεχθεί τη βοήθεια ξένων ιατρικών ομάδων από χώρες της νοτιανατολικής Ασίας, όπως ανακοίνωσε η Ένωση των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) μετά από έκτακτη σύσκεψη για τα θύματα του κυκλώνα Ναργκίς.

Παράλληλα, το στρατιωτικό καθεστώς κήρυξε από την Τρίτη τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του κυκλώνα.

«Η Μιανμάρ θα δεχθεί διεθνή βοήθεια» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης Τζορτζ Γέο μετά από σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των κρατών- μελών της Asean, προσθέτοντας ότι η χούντα θα δεχθεί βοήθεια και από τα δέκα μέλη της Asean.

Ωστόσο η πρόσβαση δεν θα είναι τελείως ελεύθερη και θα εξετάζεται κατά περίπτωση. «Πρέπει να μελετήσουμε συγκεκριμένες ανάγκες, δεν θα υπάρχει ανεξέλεκτη πρόσβαση» δήλωσε ο Τζ.Γέο, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η Asean θα δημιουργήσει ένα μηχανισμό που θα διοχετεύει τη βοήθεια από όλο τον κόσμο προς την Μιανμάρ.

Κάνοντας ένα παραπάνω βήμα, η χούντα επέτρεψε -μετά από μέρες απαγορεύσεων- στον απεσταλμένο του ΟΗΕ Τζον Χολμς να επισκεφθεί το Δέλτα του Ιραουάντι για να εκτιμήσει την κατάσταση. Επίσης ανακοινώθηκε ότι άδεια για επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές δόθηκε και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν που θα μεταβεί στη Μιανμάρ την Τετάρτη και θα παραμείνει εκεί για δύο ημέρες.

Το στρατιωτικό καθεστώς σχεδιάζει την διοργάνωση συνόδου κρατών-δωρητών στις 25 Μαΐου στη Ρανγκούν, προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα η διάθεση της ξένης βοήθειας στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του τροπικού κυκλώνα Ναργκίς.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ υπολογίζει ότι οι οικονομικές απώλειες από τον κυκλώνα αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια δολάρια.

Πριν από τις συνομιλίες στη Σιγκαπούρη, ο υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας είχε δηλώσει στο BBC ότι επικρατεί απογοήτευση για το γεγονός ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάνει στα θύματα του κυκλώνα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, 78.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 2 Μαΐου, οπότε ο κυκλώνας έπληξε την Μιανμάρ. Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι νεκροί θα αυξηθούν αν δεν παρασχεθεί στους πληγέντες άμεση βοήθεια.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, θα επωφεληθούν από την σανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ περίπου 100.000 πληγέντες από τον κυκλώνα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε πάντως ότι η χώρα του θα ήθελε να κάνει περισσότερα όπως και ότι θα συνεχίσει τις αποστολές υλικού πρώτης ανάγκης.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο ηγέτης της χούντας, στρατηγός Θαν Σουέ, συνάντησε για πρώτη φορά θύματα του κυκλώνα την Κυριακή στη Ρανγκούν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ