98

Κόντρα στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Παιδείας Ευρυπίδη Στυλιανίδη και της κας Αλέκας Παπαρήγα κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της γγ του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό.

Αφορμή αποτέλεσε η συμμετοχή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του ΝΑΤΟ. Η κα Παπαρήγα μίλησε για «στράτευση μέσω υποτροφιών», ενώ ο κ. Στυλιανίδης επικαλέστηκε την ελευθερία της επιλογής και την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.

«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό μας δίνει κάποιες δυνατότητες που οφείλουμε να αξιοποιούμε, μια από αυτές είναι η πρακτική άσκηση», επισήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό βοηθά τους φοιτητές να προωθήσουν τα συμφέροντα της χώρας τους.

Υποστηρίζοντας τη συμμετοχή του ΑΠΘ στην πρακτική άσκηση, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι η καταγγελία φοιτητών και πρυτάνεων που επιθυμούν να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα δεν συνάδει με τη δημοκρατική λειτουργία της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Από την πλευρά της, η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για «στράτευση μέσω υποτροφιών» και για «κήρυκες του ΝΑΤΟ» τονίζοντας ότι οι φοιτητές δεν θα συμμετάσχουν «για να αποκτήσουν ενδελεχή άποψη για το ΝΑΤΟ αλλά για να γίνουν προπαγανδιστές του».

Εκτός αυτού, η κ. Παπαρήγα τόνισε οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν λάβει έγκριση των αρχών ασφαλείας της χώρας και διερωτήθηκε με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσει το Πανεπιστήμιο την έγκριση της ΕΥΠ.

Παίρνοντας και πάλι τον λόγο ο υπουργός Παιδείας κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος αποσαφηνίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει στη λειτουργία των αυτόνομων ΑΕΙ και πως θα ενισχύσει κάθε προσπάθεια που σχετίζεται με τη μάθηση και την ενημέρωση των φοιτητών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ