Νέα Υόρκη: Κλινική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μειώνει την ηλεκτρική ευερεθιστότητα της καρδιάς των ατόμων με διαταραχές του καρδιακού παλμού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Cardiology.

Ερευνητική ομάδα του Βασιλικού Νοσοκομείου της Αδελαΐδα στην Αυστραλία με επικεφαλής την Δρ Γκλεν Γιουνγκ εξηγεί ότι «η σταθεροποιητική επίδραση μπορεί να είναι ένας τρόπους που το ιχθυέλαιο μειώνει τη θνησιμότητα των πασχόντων από στεφανιαία νόσο. Η παρούσα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει και ευρύτερη κλίμακα δράσης».

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει μειωμένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ή καρδιακής ανακοπής με την αυξημένη κατανάλωση ψαριών ή ιχθυελαίου, ενισχύοντας την άποψη ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να έχει καρδιο-σταθεροποιητικές ιδιότητες.

Στην παρούσα έρευνα οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 26 ασθενείς που υπέφεραν από κοιλιακή ταχυκαρδία και είχαν εμφυτευμένο καρδιακό απινιδωτή. Δώδεκα ασθενείς κατανάλωσαν τρία γραμμάρια ιχθυελαίου καθημερινά για έξι εβδομάδες και 14 όχι.

Στην αρχική μελέτη ηλεκτροφυσιολογίας οι ερευνητές μπόρεσαν να προκαλέσουν κοιλιακή ταχυκαρδία με προγραμματισμένη επιπλέον διέγερση και στους 26 ασθενείς.

Μετά από επαναλαμβανόμενη ηλεκτροφυσιολογική μελέτη το 42% των ασθενών που πήραν ιχθυέλαιο δεν είχαν επαγόμενη κοιλιακή ταχυκαρδία συγκριτικά με μόλις το 7% της ομάδας ελέγχου.

Επιπρόσθετα, το 42% της πρώτης ομάδας χρειάστηκε πιο επιθετική διέγερση για την πρόκληση κοιλιακή ταχυκαρδίας, συγκριτικά με το 36% της ομάδας ελέγχου.

Η μελέτη παρέχει ισχυρή υποστήριξη στις σταθεροποιητικές επιδράσεις του ιχθυελαίου και των ψαριών ως προς τον καρδιακό παλμό αλλά θα πρέπει να τεκμηριωθεί και ο ρόλος του στην διαχείριση ασθενών με ανωμαλίες καρδιακού παλμού.

health.in.gr