95

Η Σερβία προτίθεται να ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) να διερευνήσει την καταγγελία της πρώην εισαγγελέως του ΔΠΔ Κάρλα ντελ Πόντε ότι Κοσοβάροι ηγέτες εμπλέκονταν σε παράνομη διακίνηση οργάνων από Σέρβους κρατούμενους.

Ο Ντούσαν Ιγκνιάτοβιτς, υπεύθυνος για τη συνεργασία με το ICTY, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Δικαστήριο έρευνα «το ταχύτερο δυνατόν, ίσως και την αύριο Τρίτη» ενώ προσέθεσε ότι πρέπει να ανοίξει ξανά ή να διεξαχτεί μέχρι τέλους και η έρευνα για την φερόμενη ύπαρξη παράνομων κλινικών.

Ο Σέρβος αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι αν το ICTY δεν μπορέσει να διεξάγει μία τέτοια έρευνα, οι Αρχές της χώρας του θα ζητήσουν να τους διαβιβαστούν τα στοιχεία για να την ολοκληρώσουν οι σερβικές Αρχές.

Παρά τον θόρυβο που προκάλεσε στο Κόσοβο η καταγγελία, η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν προτίθεται να ερευνήσει τις καταγγελίες ενώ έκανε λόγο για «μυθεύματα».

Η Κάρλα ντελ Πόντε σε βιβλίο που έγραψε μετά το πέρας της θητείας της στο ΔΠΔ ανέφερε ότι οι Αλβανοί ηγέτες του Κοσόβου, μεταξύ τους και ο νυν πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, είχαν εμπλακεί σε παράνομη διακίνηση οργάνων που αφαίρεσαν από περίπου 300 Σέρβους και άλλους σλαβικής καταγωγής κρατούμενους σε περιοχή της Αλβανίας. Τα θύματα αργότερα θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους.

Στη συνέχεια, κατά την ντελ Πόντε που επικαλείται πηγές από την αποστολή του ΟΗΕ Minuk και δημοσιογράφους, τα όργανα -συνήθως οι νεφροί- διακινούνταν εκτός Αλβανίας και μεταμοσχεύτηκαν σε ασθενείς που τα είχαν αγοράσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό