Σάββατο 07 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μοναδικός βάτραχος χωρίς πνεύμονες ανακαλύφθηκε στη Βόρνεο

Μοναδικός βάτραχος χωρίς πνεύμονες ανακαλύφθηκε στη Βόρνεο

Ένα είδος βατράχου που ανακαλύφθηκε στην ινδονησιακή πλευρά του νησιού της Βόρνεο δεν έχει καθόλου πνεύμονες και αναπνέει αποκλειστικά από το δέρμα -η ιδιαιτερότητα του νέου είδους είναι μια εξελίκτική προσαρμογή στο απαιτητικό περιβάλλον όπου ζει, εκτιμούν οι βιολόγοι.

36

Ένα είδος βατράχου που ανακαλύφθηκε στην ινδονησιακή πλευρά του νησιού της Βόρνεο δεν καθόλου έχει πνεύμονες και αναπνέει αποκλειστικά από το δέρμα, ανακοίνωσαν οι βιολόγοι που το εντόπισαν. Θεωρούν ότι η ιδιαιτερότητα του βατράχου είναι μια εξείκτική προσαρμογή στο απαιτητικό περιβάλλον όπου ζει.

Το νέο είδος ονομάστηκε Barbourula kalimantanensis, από την επαρχία Καλιμαντάν της Ινδονησίας που εντοπίστηκε στη διάρκεια ερευνητικής αποστολής πέρυσι το καλοκαίρι.

Αν και αρκετά είδη βατράχου μπορούν να αναπνέουν και από το διαπερατό τους δέρμα, ο B.kalimantanensis είναι ο μόνος γνωστός βάτραχος χωρίς πνεύμονες, δήλωσε ο εξελικτικός βιολόγος Ντέβιντ Μπίκφορντ, μέλος της αποστολής και ένας από τους συγγραφείς της σχετικής δημοσίευσης στην επιθεώρηση Current Biology.

Τα μόνα άλλα αμφίβια που αναπνέουν χωρίς πνεύμονες είναι δύο είδη σαλαμάνδρας και ένα είδος άποδου αμφίβιου που μοιάζει με σκουλήκι, εξήγησε ο ερευνητής.

Ο Μπίκφορντ, που εργάζεται στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, είχε ακούσει για πρώτη φορά για τον βάτραχο από έναν Ινδονήσιο συνάδελφό του πριν από 30 χρόνια. Έκτοτε, προσπαθούσε να τον εντοπίσει.

Στη διάρκεια της περυσινής αποστολής κατάφερε να συλλέξει αρκετούς βάτραχους για να βεβαιωθεί ότι η απουσία πνευμόνων και τραχείας είναι πράγματι χαρακτηριστικό όλου του είδους, και όχι κάποιο «τέρας της φύσης», όπως λέει ο ίδιος.

Ο Μπίφορντ και οι συνάδελφοί του θεωρούν ότι ο Β.kalimantanensis έχασε τους πνεύμονές του στην πορεία του εξελικτικού χρόνου επειδή ζει σε τρεχούμενο, παγωμένο νερό που μεταφέρει αρκετό οξυγόνο. Οι πνεύμονες πιθανώς δυσχέραιναν τη ζωή του στο ποτάμι επειδή αύξαναν την πλευστότητά του και τον εμπόδιζαν να μένει στερεωμένος στα βράχια.

Το πρόβλημα με την ιδαιτερότητα του βατράχου είναι ότι δεν μπορεί να ζήσει στο έδαφος, ούτε καν σε στάσιμο νερό.

Το μέλλον του μοναδικού είδος είναι τώρα αβέβαιο,  καθώς το ενδιαίτημά του πλήττεται από την παράνομη υλοτομία αλλά και τους παράνομους χρυσοθήρες, που έχουν γεμίσει το ποτάμι με λάσπη.

Τα αμφίβια είναι γενικά πολύ ευαίσθητα στη ρύπανση ακριβώς επειδή το δέρμα τους είναι διαπερατό και απορροφά εύκολα τις ξένες ουσίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Must in

Η απάντηση του Economist στην αισιοδοξία του Μακρόν περί «ισχυρής» γαλλικής οικονομίας

Με τίτλο η Γαλλία έχει μπέξει και συνοδευτική φωτογραφία που αναγράφει «merde!» (σκατ@) ο Economist κάνει μια ζοφερή εκτίμηση για την κατάσταση στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 07 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο