Παγώνει επ αόριστον ο Τζορτζ Μπους την απόσυρση στρατευμάτων από το Ιράκ
Επ αόριστον «παγώνει» από τον Ιούλιο η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, όπως αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους μετά από εισήγηση του Αμερικανού γενικού στρατιωτικού διοικητή στο Ιράκ Ντέιβιντ Πετρέους.
95
Επ αόριστον «παγώνει» μετά τον Ιούλιο η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, όπως αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους μετά από εισήγηση του Αμερικανού γενικού στρατιωτικού διοικητή στο Ιράκ Ντέιβιντ Πετρέους.
Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Αυγούστου, τόνισε ο Τζ.Μπους σε ομιλία του ενώπιον βετεράνων και ανώτατων αξιωματούχων όπως ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.
Σύμφωνα με τα σχέδια που είχαν ανακοινωθεί πριν από μήνες, μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν αποσυρθεί περίπου 20.000 στρατιώτες από τους 160.000 στρατιώτες, δηλαδή πέντε από τις 20 ταξιαρχίες, που βρίσκονται στη χώρα. Πρόκειται για τους στρατιώτες που στάλθηκαν για ενίσχυση των στρατευμάτων στις αρχές του 2007.
Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα μειωθεί η διάρκεια θητείας στις πολεμικές ζώνες του Ιράκ και του Αφγανιστάν από 15 σε 12 μήνες «για να μειωθεί το βάρος στις οικογένειες και στους στρατιώτες». Η απόφαση θα ισχύσει για τις νέες μονάδες που θα βρεθούν στις δύο χώρες από την 1η Αυγούστου.
Ο Τζορτζ Μπους αναγνώρισε ότι παραμένουν τα σοβαρά και σύνθετα στρατηγικά προβλήματα στο Ιράκ, αλλά μετά την ενίσχυση των στρατευμάτων το 2007, έχει συμβεί μία «μείζονα στρατηγική στροφή» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.
«Ο πόλεμος είναι δύσκολος, αλλά όχι ατελείωτος», διευκρίνισε ο Τζορτζ Μπους που περιέγραψε την πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ σαν «επιστροφή στις ΗΠΑ σε περίπτωση επιτυχία». Σχετικά με την μελλοντική σχέση με το Ιράκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι μία ημέρα το Ιράκ θα είναι «ικανός συνεργάτης των ΗΠΑ και μία σταθερή δημοκρατία», ημέρα κατά την οποία θα επιστρέψουν και τα στρατεύματα.
Οι ΗΠΑ αποδίδουν την μείωση των ποσοστών βίας στο Ιράκ κατά ένα μέρος σε αυτήν την ενίσχυση των στρατευμάτων, όπως και στις συμμαχίες που συνήψαν με τοπικούς φυλετικούς αρχηγούς. Κατά τον Πετρέους απαιτείται μία περίοδο περισυλλογής και εξέτασης των δεδομένων διάρκειας 45 ημερών μετά την απόσυρση των δυνάμεων.
Ο πρόεδρος Μπους τόνισε ότι ο στρατηγός Πετρέους θα έχει «όσο χρόνο χρειάζεται» για να λάβει την απόφασή του. Ο στρατιωτικός διοικητής είχε αναφέρει κατά την ακρόασή του στη Γερουσία ότι η κατάσταση είναι ακόμη εύθραυστη παρά τις επιτυχίες και ότι μία μεγάλη απόσυρση δυνάμεων θα υπονόμευε την ασφάλεια στη χώρα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος Μπους έκανε μία αναφορά στο Ιράν λέγοντας ότι η κυβέρνηση στη Τεχεράνη πρέπει να αποφασίσει αν θα ζήσει με ειρήνη με τους γείτονές του, δηλαδή τοΙράκ, ή αν θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί και να ενισχύει ομάδες που τρομοκρατούν τους Ιρακινούς. Οι ΗΠΑ, συνέχισε ο Τζ.Μπους, θα στηρίξει την ορθή ιρανική παόφαση ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, οι ΗΠΑ «θα προστατέψουν τα συμφέροντά της, τους στρατιώτες μας και τους συνεργάτες μας στο Ιράκ».
Με την απόφαση του προέδρου Μπους θα διατηρηθεί σταθερός ο αριθμός των στρατευμάτων τον Ιανουάριο του 2009 όταν θα αναλάβει τα καθήκοντα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, ένα πρόσφατο ξέσπασμα της βίας στην Βασόρα και Βαγδάτη αλλά και η ανάγκη για ασφαλή διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών το φθινόπωρο καθιστούν αμφίβολη μία περαιτέρω μείωση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Το Ιράν απαντά στον Τραμπ: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, αλλά παραμένουμε «με το δάχτυλο στη σκανδάλη»
- Live η βαθμολογία της League Phase του Champions League
- Streets of Minneapolis: Ο Μπρους Σπρίνγκστιν για τα θύματα της ICE και τον κόσμο που αντιστέκεται
- LIVE: Κλάμπ Μπριζ – Μαρσέιγ
- LIVE: Η τελευταία αγωνιστική της League Phase του Champions League
- LIVE: Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ – Αταλάντα

