28

Κούρδοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την τουρκική αστυνομία, το Σάββατο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων ατόμων.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην πόλη Βαν της νοτιοανατολικής Τουρκίας για τον εορτασμό του Νεβρόζ, του κουρδικού νέου έτους.

Ορισμένοι εκ των διαδηλωτών βρήκαν την ευκαιρία να φωνάξουν συνθήματα υπέρ του PKK. Το γεγονός προκάλεσε την επέμβαση της αστυνομίας που ζήτησε τη διάλυση της συγκέντρωσης.

Ακολούθησαν συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τερματίστηκαν με τη χρήση δακρυγόνων.

Σύμφωνα με τηντουρκική αστυνομία, 38 διαδηλωτές και 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Τρεις διαδηλωτές και ένας αστυνομικός έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Παρόμοιες αναταραχές υπήρξαν στην νοτιοανατολική Τουρκία και την Παρασκευή, οπότε ήταν και ο επίσημος εορτασμός του Νεβρόζ (21 Μαρτίου).

Στο Ντιγιάρμπακιρ, Κούρδοι φώναξαν παρόμοια συνθήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς όμως να επεκταθούν οι αναταραχές.

Συγκρούσεις επίσης ξέσπασαν ανάμεσα σε περίπου 2.000 διαδηλωτές και την αστυνομία στο Χακάρι κοντά σε κυβερνητικά κτίρια της πόλης.

Στην Σιίρτ, τρεις διαδηλωτές και ένας αξιωματικός της αστυνομίας τραυματίστηκαν αφότου η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και προσπάθησε να διαλύσει περισσότερες διαδηλώσεις, που όπως ανακοινώθηκε, είχαν γίνει χωρίς άδεια.

Το Νεβρόζ (Νεβρούζ στα τουρκικά), εορτάζεται στο Ιράν, στο βόρειο Ιράκ και στην κεντρική Ασία ως έναρξη της άνοιξης, στην Τουρκία όμως συνδέεται με τον κουρδικό πληθυσμό που ζει κυρίως στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press