Νέα Υόρκη: Η υπερκατανάλωση πρόχειρων φαγητών και η ελάχιστη σωματική άσκηση μπορεί να προκαλέσει χάος στο ήπαρ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μικρής σουηδικής έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Gut.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Λινκοπινγκ με επικεφαλής τον Δρ Φρεντρικ Νυστρομ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 18 κανονικούς, υγιείς εθελοντές υπό έλεγχο και τους ζήτησαν να περιορίσουν τα επίπεδα της καθημερινής σωματικής άσκησης σε όχι περισσότερα από 5.000 βήματα ημερησίως και την κατανάλωση τουλάχιστον δύο γευμάτων πρόχειρου φαγητού (fast food) καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες. Παρατήρησαν αμέσως σημάδια ξεκάθαρης ηπατικής βλάβης, ενώ σημειώθηκε και αύξηση του σωματικού βάρους.

Μια άλλη ομάδα εθελοντών, που ταίριαζε με την πρώτη ομάδα ηλικιακά και ως προς το φύλο, διατήρησε ένα φυσιολογικό διατροφικό σχήμα και δεν εκδήλωσε σημάδια ηπατικής βλάβης ή αύξησης του βάρους.

Η «πρόκληση του fast food» είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε οι ερευνητές να δουν την επίπτωση του διπλασιασμού του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά και της αύξησης του σωματικού βάρους κατά 10-15% στην ηπατική υγεία.

Στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων, οι καταναλωτές του πρόχειρου φαγητού είχαν πάρει κατά μέσο όρο 6,5 κιλά. Πέντε είχαν αυξήσει το βάρος τους κατά 15% και ένα άτομο είχε πάρει επιπλέον 12 κιλά σε μόλις δύο εβδομάδες.

Επιπλέον, μετά από μια εβδομάδα μόλις διατροφής με πρόχειρο φαγητό, οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ακραία αύξηση του ηπατικού ένζυμου, αλανίνη αμινοτρανσφεράση (ALT). Τα επίπεδα της είχαν τετραπλασιαστεί σε διάστημα μόλις τεσσάρων εβδομάδων.

Οι ιατροί συχνά χρησιμοποιούν την ALT και άλλα ηπατικά ένζυμα για να διαγνώσουν την ηπατική νόσο πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων. Σε 11 καταναλωτές πρόχειρου φαγητού, η ALT αυξήθηκε σε επίπεδα που υποδείκνυαν ηπατική βλάβη.

Η αύξηση της ALT συσχετίστηκε με την πρόσληψη βάρους και υψηλότερη κατανάλωση ζάχαρης και υδατανθράκων.

Η περίσσεια λίπους στο ήπαρ είναι ένα ακόμη σημάδι βλάβης. Μόνος ένας από την ομάδα του fast food εκδήλωσε λιπώδες ήπαρ, αλλά τα αποτελέσματα των εξετάσεων από άλλους συμμετέχοντες έδειξαν μια απότομη αύξηση του λιπώδους περιεχομένου στα ηπατικά τους κύτταρα, που σχετίζεται με την αντίσταση ινσουλίνης, πρόδρομο του διαβήτη.

Καμιά εκ των προαναφερόμενων αλλαγών δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου που διατήρησε ένα φυσιολογικό διατροφικό πρόγραμμα.

health.in.gr