91

Η Βρετανία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, παραδέχθηκε ότι έδαφός της στον Ινδικό Ωκεανό χρησιμοποιήθηκε για τις πτήσεις των «έκτακτων μεταγωγών» της CIA. Οι νέες δηλώσεις αποτελούν μια απολογία για παλαιότερες που αρνούνταν οποιαδήποτε συμμετοχή. Παραδοχή και από τη CIA.

«Αντίθετα με προηγούμενες ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι (το νησί) Ντιέγκο Γκαρσία δεν είχε χρησιμοποιηθεί για έκτακτες μεταγωγές, πρόσφατες αμερικανικές έρευνες αποκάλυψαν δύο περιπτώσεις -και οι δύο το 2002-, οπότε αυτό συνέβη στην πραγματικότητα» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Και στις δύο περιπτώσεις ένα αμερικανικό αεροσκάφος που μετέφερε έναν μόνο κρατούμενο ανεφοδιάστηκε στην αμερικανική βάση στο νησάκι Ντιέγκο Γκαρσία, δήλωσε ο Ντ.Μίλιμπαντ, ο οποίος είπε ότι «λυπάται πολύ» για το γεγονός ότι έπρεπε να διορθώσει προηγούμενες δηλώσεις της βρετανικής κυβέρνησης που αρνούνταν τη συμμετοχή.

«Ένα λάθος σε προηγούμενα στοιχεία από τις ΗΠΑ εμπόδισε από το να έρθουν στο φως αυτές οι περιπτώσεις» δήλωσε προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από βουλευτές.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι κανένας από τους άνδρες που μεταφέρθηκαν δεν ήταν Βρετανός, ότι δεν εγκατέλειψαν στιγμή το αεροσκάφος και ότι οι ΗΠΑ έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι οι ύποπτοι δεν κρατήθηκαν ποτέ στο Ντιέγκο Γκαρσία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σιν Μακόρμακ που επισήμανε ότι διαπράχθηκε «ένα διοικητικό λάθος» που αποκαλύφθηκε «πολύ σύντομα». Ερωτώμενος για τις δηλώσεις του Ντ.Μίλιμπαντ στο βρετανίκο Κοινοβούλιο, ο Σ.Μακόρμακ τόνισε ότι «δόθηκαν στη βρετανική κυβέρνηση λανθασμένες πληροφορίες» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ επανεξετασαν το ζήτημα το τέλος του 2007 όπότε και βρέθηκαν νέες πληροφορίες.

«Είμαστε ειλικρινά πολύ στενοχωρημένοι που από λάθος δόθηκαν αρχικώς λανθασμένες πληροφορίες σε έναν καλό μας σύμμαχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος που διευκρίνισε ότι η Κοντολίζα Ράις θα έχει συνομιλία για το θέμα των πτήσεων με τον Βρετανό ομόλογό της.

Εν τω μεταξύ, η CIA επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που αποκάλυψε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Ο διευθυντής της CIA Μάικλ Χέιντεν, δήλωσε με μήνυμά του σε εργαζόμενους της υπηρεσίας ότι οι πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα στους Βρετανούς αποδείχθηκε ότι ήταν λανθασμένες.

Ο Μ.Χέιντεν δήλωσε ότι κανένας από τους δύο υπόπτους δεν υπέστη βασανιστήρια και αρνήθηκε ότι υπήρξαν μυστικά κρατητήρια στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε αρνηθεί κατά το παρελθόν ότι αεροσκάφη της CIA που μετέφεραν υπόπτους για τρομοκρατία σε μυστικές φυλακές στην Ευρώπη, είχαν προσγειωθεί παράνομα σε βρετανικό έδαφος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό