
H Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει γνώμη για τα βιοκαύσιμα
Τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκύψει στη χρήση ενεργειακών φυτών αναγκάζουν την ΕΕ να αναθεωρήσει τους στόχους της για κάλυψη του 10% της κατανάλωσης των οχημάτων με βιοκαύσιμα, δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.
36
Τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκύψει στη χρήση ενεργειακών φυτών αναγκάζουν την ΕΕ να αναθεωρήσει τους στόχους της για κάλυψη του 10% της κατανάλωσης των οχημάτων με βιοκαύσιμα, δήλωσε τη Δευτέρα ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.
Η χρήση όλο και μεγαλύτερων εκτάσεων για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών οδηγεί αφενός σε αυξήσεις τιμών στα γεωργικά προϊόντα, αφετέρου σε αποψίλωση δασικών εκτάσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η τιμή του αραβόσιτου, που μπορεί να μετατραπεί σε καύσιμο, έχει ήδη εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ στην Ινδονησία η ζούγκλα δίνει τη θέση τις σε φυτείες για φοινικέλαιο.
Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα βιοκαύσιμα συνήθως αποτυγχάνουν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Τα νέα δεδομένα φαίνεται να διαψεύδουν τις ελπίδες. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα βιοκαύσιμα προωθούνταν ως ιδανική λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: η χρήση ορυκτών καυσίμων απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα που ήταν παγιδευμένο στο υπέδαφος, ενώ η καύση βιοκαυσίμων απελευθερώνει διοξείδιο το οποίο απορρόφησαν τα φυτά από την ατμόσφαιρα ενώ αναπτύσσονταν στο χωράφι.
«Διαπιστώσαμε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από τα βιοκαύσιμα, καθώς και τα κοινωνικά προβλήματα, είναι μεγαλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Πρέπει επομένως να προχωρήσουμε πολύ προσεκτικά» δήλωσε ο Σταύρος Δήμας στο BBC.
Ο επίτροπος δήλωσε ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει το στόχο του 10% για τα καύσιμα των οχημάτων έως το 2020, θα υιοθετήσει σύστημα πιστοποίησης για τα βιοκαύσιμα και θα μποϊκοτάρει το φοινικέλαιο που προέρχεται από αποψιλωμένες εκτάσεις στην Ινδονησία.
Οι βασικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι ακριβείς όροι θα ανακοινωθούν πιθανώς στις 23 Ιανουαρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δήμος Πειραιά: Με επιτυχία τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης «1964–2026» του Νίκου Τζιζμετζόγλου
- Η Ρωσία «μαγειρεύει» τα οικονομικά της δεδομένα για να κρύψει την πραγματική της κατάσταση
- Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση απέτυχε – Πέντε μέτρα για να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους της Λέσβου
- Η Μαντόνα προσφέρει αμοιβή μετά την εξαφάνιση του vintage κοστουμιού της από το Coachella
- Από τον Κλοπ, στον Ποτσετίνο: Τα ονόματα που ακούγονται για τον πάγκο της Ρεάλ
- Της πούλησε έρωτα, της έκλεψε μια περιουσία – Τα ύπουλα κόλπα της διαδικτυακής απάτης
