Η Αλέκα Παπαρήγα σε εκδηλώσεις μνήμης για την Ρόζα Λούξεμπουργκ στο Βερολίνο
Στην πορεία που πραγματοποιείται παραδοσιακά κάθε χρόνο στο Βερολίνο προς τιμήν των δολοφονηθέντων το 1919 συνιδρυτών του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ρόζας Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκντεχτ, μετείχε η Αλέκα Παπαρήγα και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.
51
Στην πορεία που πραγματοποιείται παραδοσιακά κάθε χρόνο στο Βερολίνο προς τιμήν των δολοφονηθέντων το 1919 συνιδρυτών του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ρόζας Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκντεχτ μετείχε την Κυριακή η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Η φετινή πορεία επί της παλιάς Λεωφόρου Στάλιν (νυν Λεωφόρος Καρλ Μαρξ) στο κέντρο του ανατολικού Βερολίνου προς το νεκροταφείο του Λίχτερφέλντε, όπου και ο «Χώρος μνήμης των Σοσιαλιστών» με τους τάφους όχι μόνον της Λούξεμπουργκ και του Λίμπκνεχτ και άλλων κομμουνιστών (όπως του Ερνστ Τέλμαν) αλλά και Σοσιαλδημοκρατών ηγετών, ήταν η μικρότερη σε όγκο από το 1990.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν ξεπέρασε τις 5.000, ενώ από πλευράς της οργανωτικής επιτροπής ο αριθμός αναβαίνει σε «περισσότερους από 10.000».
Την πορεία διοργανώνει παραδοσιακά το κόμμα Η Αριστερά, που μέσω του Ινστιτούτου «Ρόζα Λούξεμπουργκ» προσκάλεσε την κ. Παπαρήγα παρά το γεγονός ότι το «αδελφό κόμμα» της γερμανικής «Αριστεράς» είναι στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Μπορεί να μην είμαστε αδελφά κόμματα, αλλά έχουμε συνεργασία» είπε η κ. Παπαρήγα, παραπέμποντας και στο ότι το ΚΚΕ συμμετέχει στην ίδια πολιτική Ομάδαμε το κόμμα «Αριστερά» και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η έλευση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ στο Βερολίνο οφείλεται επίσης στην πρόσκληση του μικρού εξωκοινοβουλευτικού Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP) σε εκδήλωση του οποίου για τα 90 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης απηύθυνε χαιρετισμό το βράδυ του Σαββάτου.
Η κ. Παπαρήγα μίλησε στο συνεδριακό κέντρο σε διεθνή συνάντηση στη μνήμη της Ρόζας Λούξεμπουργκ που πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία της ανεξάρτητης αριστερής εφημερίδας Junge Welt, καταθέτοντας τις εμπειρίες του ΚΚΕ από τη δράση του στη δεκαετία του 1990.
Η γγ το ΚΚΕ επρόκειτο να μιλήσει και σε συγκέντρωση στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας στο Βερολίνο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μινεάπολη: Ο Κλίντον καλεί τους Αμερικανούς να «ορθώσουν το ανάστημά τους» και να «υψώσουν τη φωνή» τους
- Λίβανος: 2 νεκροί σε νέα ισραηλινά πλήγματα στον νότο
- Μινεάπολη: Ο Τραμπ αποδίδει στους Δημοκρατικούς τις ευθύνες για τις δολοφονίες πολιτών από αστυνομικούς
- Ο χρυσός σπάει το φράγμα των 5.000 δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία
- Γαλλία: Υπό κράτηση ο ινδός πλοίαρχος του Grinch που φέρεται να ανήκει στον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας
- Ιράν: Οι συλληφθέντες στις διαδηλώσεις θα δικαστούν το «συντομότερο δυνατόν»