Οι φόβοι για τον πληθωρισμό ωθούν σε ρεκόρ τον χρυσό
Οι φόβοι για έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων στη διεθνή οικονομία καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό τον χρυσό για πολλούς επενδυτές, που βλέπουν στο πολύτιμο μέταλλο μία «ασπίδα» απέναντι στην πτώση των αγορών. Ο χρυσός σημείωσε νέο ρεκόρ, στα 891,70 δολάρια η ουγγιά.
27
Οι φόβοι για έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων στη διεθνή οικονομία καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό τον χρυσό για πολλούς επενδυτές, που βλέπουν στο πολύτιμο μέταλλο μία «ασπίδα» απέναντι στην πτώση των αγορών.
Σήμερα, Τετάρτη, στο Λονδίνο, ο χρυσός (για τα συμβόλαια άμεσης παράδοσης) ενισχύθηκε έως και 1,5% στα 891,70 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.
Οι περισσότεροι αναλυτές, πλέον, εκτιμούν ότι το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να φτάσει σύντομα τα 1.000 δολάρια. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ (έσπασε πριν από λίγες ημέρες) ήταν τα 850 δολάρια από το 1980.
Προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, η τιμή του 1980 είναι σήμερα λίγο πάνω από τα 2.000 δολάρια.
Ρεκόρ σημείωσε και η πλατίνα, καθώς αναρριχήθηκε έως τα 1.562 δολάρια η ουγγιά.
Εκτός από τα μέταλλα, αλλεπάλληλα ρεκόρ σημειώνουν και οι τιμές πολλών αγροτικών εμπορευμάτων. Το καλαμπόκι σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδα των 11 τελευταίων, ενώ η τιμή του φοινικελαίου κατέγραψε νέο ρεκόρ.
Το αδύναμο δολάριο και η άνοδος του κόστους ενέργειας έχουν ενισχύσει τη ζήτηση για εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,4708 δολάρια, από 1,4710 αργά την Τρίτη στη Νέα Υόρκη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πότε θα παίξει η Σάκκαρη κόντρα στην Αντρέεβα για τον δεύτερο γύρο του Australian Open
- Ταυτοποιήθηκε με τη βοήθεια ΑΙ ο ναζί μιας από τις πιο ανατριχιαστικές φωτογραφίες του Ολοκαυτώματος
- Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα
- Ο Κωστούλας έβαλε… φωτιά στο «X» με το «ψαλιδάκι»: «El Babinho, το αστέρι της Μπράιτον είναι εδώ» (vids)
- Σεισμός 4 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Λακωνίας
- Η Ιαπωνία σπάει ρεκόρ στους τουρίστες, με τους Κινέζους ωστόσο να της γυρνούν την πλάτη – Ο στόχος για το 2030
