51

Ο νέος πρόεδρος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) Τζέικομπ Ζούμα θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Νοτίου Αφρικής στις εκλογές του 2009, παρόλο που είναι επισήμως κατηγορούμενος για διαφθορά και θα οδηγηθεί σε δίκη τον προσεχή Αύγουστο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου συνήλθε την Τρίτη στο Γιοχάνεσμπουργκ και «επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα είναι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του 2009», σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής.

Η κατηγορία για διαφθορά, απάτη, ξέπλυμα βρώμικού χρήματος, εκβιασμό και φοροδιαφυγή απαγγέλθηκε κατά του Τζέικομπ Ζούμα στις 28 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο έρευνας στην οποία εμπλέκεται και ο γαλλικός όμιλος οπλικών συστημάτων Thales.

Η δικαστική απόφαση, η οποία χαρακτηρίσθηκε πολιτική βεντέτα από τη φυλή των Ζουλού, είναι πιθανόν να του κοστίσει την προεδρία, εάν καταδικασθεί.

Η δίκη αναμένεται να αρχίσει στις 14 Αυγούστου.

Το 2005 ο Τζέικομπ Ζούμα είχε κατηγορηθεί ξανά για διαφθορά, στη συνέχεια όμως οι κατηγορίες αποσύρθηκαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό