Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση ψαριών βελτιώνει την μνήμη, την οπτική αντίληψη, τον προσανατολισμό, την προσοχή, την λεκτική ευφράδεια και τις διαστηματικές κινητικές ικανότητες των ηλικιωμένων, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Ο Δρ Ντέιβιντ Σμιθ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μέτρησαν την γνωστική ικανότητα και την μέση ημερήσια ποσότητα ψαρικών και θαλασσινών στην διατροφή 2.031 ανδρών και γυναικών, 70-74 ετών, που είχαν επιλεγεί από τον γενικό πληθυσμό της Ανατολικής Νορβηγίας.

Συνολικά, 1.951 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι έτρωγαν 10 ή περισσότερα γραμμάρια φρέσκου, κατεψυγμένου ή κονσερβοποιημένων ψαριών και θαλασσινών ή προϊόντων όπως το μουρουνέλαιο και ιχθυέλαιο. Οι υπόλοιποι 80 συμμετέχοντες έτρωγαν λιγότερα από 10 γραμμάρια την ημέρα των παραπάνω προϊόντων.

Αυτοί που ανέφεραν πιο συχνή κατανάλωση λιπαρού ή άπαχου ψαριού ως κύριο γεύμα είχαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε πέντε από τα έξι γνωστικά τεστ που υποβλήθηκαν, συγκριτικά με τα άτομα που δεν έτρωγαν λιπαρά ή άπαχα ψάρια.

Το κατεργασμένο ψάρι ή τα σάντουιτς ψαριών συσχετίστηκαν με καλύτερη επίδοση σε τρία γνωστικά τεστ. Αντίθετα, οι ηλικιωμένοι που έτρωγαν μόνο ιχθυέλαιο είχαν καλύτερη επίδοση μόνο σε ένα γνωστικό τεστ.

health.in.gr