Μείωση 25% στους θανάτους παιδιών ανακοίνωσε η UNICEF
Αθήνα: Τη μείωση κατά 25% της παιδικής θνησιμότητας ανακοίνωσε η UNICEF την Τρίτη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού.
Αθήνα: Τη μείωση κατά 25% της παιδικής θνησιμότητας ανακοίνωσε η UNICEF την Τρίτη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού.
Η 20η Νοεμβρίου, συμπίπτει φέτος με την ενηλικίωση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που συμπληρώνει 18 χρόνια ζωής από την υιοθέτησή της στις 20 Νοεμβρίου 1989.
Με αφορμή τη σημαντική αυτή επέτειο, η UNICEF σε ειδική τελετή στη Στοά του Βιβλίου ανακοίνωσε τα βραβεία πανελλήνιου εκπαιδευτικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με θέμα «Τα Παιδιά Γράφουν & Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους». Η έκθεση θα λειτουργεί έως και το μεσημέρι της 23ης Νοεμβρίου.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που έχει επικυρωθεί από 193 χώρες (η Ελλάδα την επικύρωσε το 1992) είχε θετική επίδραση στην ζωή εκατομμυρίων παιδιών και οδήγησε σε σημαντικές προόδους σε τομείς όπως η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας αυτών των υπηρεσιών.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η UNICEF το 1990, 13 εκατομμύρια παιδιά πέθαιναν πριν τα 5 τους χρόνια, ενώ ο αριθμός αυτός έχει πέσει τώρα στα 9,7 εκατομμύρια (2006) μείωση σχεδόν 25%.
Περισσότεροι από 1,2 δισ άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε βελτιωμένη παροχή νερού μεταξύ του 1990 και του 2004 και περίπου 1,2 δισεκατομμύρια απέκτησαν πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής κατά την ίδια περίοδο.
Ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες παγκοσμίως έχει πέσει κατά 26% μέσα στα τελευταία 4 χρόνια.
Παρ’όλα αυτά, σχεδόν 50 εκατ. γεννήσεις κάθε χρόνο δεν καταγράφονταν ληξιαρχικά, οι μισές από τις οποίες στη Νότια Ασία. Περίπου 1,2 εκατ παιδιά πέφτουν θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο ενώ περισσότερα από 250.000 παιδιά υπηρετούν ως στρατιώτες.
Επιπρόσθετα, πάνω από 130 εκατ. γυναίκες και κορίτσια που ζουν σήμερα έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων ενώ περίπου 115 εκατ. δεν πηγαίνουν σχολείο.
Παγκοσμίως, πάνω από το 53% των παιδιών εκτός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κορίτσια, που σημαίνει πως για σε κάθε 100 αγόρια εκτός σχολείου, αντιστοιχούν 115 κορίτσια.
ΑΠΕ-ΜΠΕhealth.in.gr
- Αγρότες: Διορία στην κυβέρνηση μέχρι την Κυριακή για συγκεκριμένες δεσμεύεις αλλιώς γενικευμένη κλιμάκωση
- Κάπα Research: Η ακρίβεια έχει ονοματεπώνυμο – Που εντοπίζεται το πρόβλημα
- Ελληνική οικονομία: Το στοίχημα των επενδύσεων και οι μεταρρυθμίσεις
- Ένας νέος κόσμος αναδύεται το 2026 – Τι να κρατήσουμε από αυτό που έφυγε γι’ αυτό που έρχεται
- Εργαζόμενος της Disney τραυματίστηκε από ψεύτικο βράχο 180 κιλών [βίντεο]
- «Η ΑΕΚ απέρριψε πρόταση της Ρέιντζερς για τον Πενράις»



