38

Οκτώ εβδομάδες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και την οξεία εσωκομματική αντιπαράθεση, οι «πράσινες κάλπες» ανοίγουν στις 9 το πρωί της Κυριακής για την ανάδειξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Στις 9 το πρωί της Κυριακής θα ανοίξουν 3.000 κάλπες σε 1.491 εκλογικά κέντρα με την κινητοποίηση 34.000 κομματικών στελεχών και 30.000 εθελοντών όλων των ειδικοτήτων. Η διαδικασία θα υποστηριχθεί από 3.130 υπολογιστές και 3.900 χειριστές.

Σύμφωνα με τη Χ.Τρικούπη, έως τις 9 το βράδυ αναμένεται να έχει βγει το τελικό αποτέλεσμα. Παρά τον προγραμματισμό και την προετοιμασία, εκφράζονται φόβοι για την επάρκεια των εφορευτικών επιτροπών, αλλά και για την αντοχή των μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαδικασία.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, κάθε πολίτης άνω των 16 ετών, οι μετανάστες, οι Έλληνες της διασποράς και οι πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ που ζουν στην Ελλάδα. Για το που ψηφίζει κανείς μπορεί να πληροφορηθεί στα τηλέφωνα 210 3896600 (40 γραμμές), καθώς και στο www.pasok.gr.

Όσοι προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν, θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα. Οι μετανάστες ψηφίζουν με διαβατήριο ή κάρτα παραμονής, οι Έλληνες της διασποράς με διαβατήριο ή ταυτότητα και οι πολίτες της ΕΕ με διαβατήριο.

Οι ψηφοφόροι θα λαμβάνουν τέσσερα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε υποψήφιο και ένα λευκό. Δεν χρειάζεται σταυρός για την ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι μέλος ή φίλος του ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να εγγραφεί κανείς και την Κυριακή συμπληρώνοντας την αίτηση που θα υπάρχει στα εκλογικά κέντρα. Όλα τα μέλη και οι φίλοι που θα ψηφίσουν, θα πρέπει να καταβάλουν το συμβολικό ποσό των 2 ευρώ.

Οπως αναφέρουν Τα Νέα, τα ονόματα όσων επιχειρήσουν να ψηφίσουν περισσότερες από μία φορές, θα δοθούν στη δημοσιότητα, ενώ θα υπάρξουν και πειθαρχικά μέτρα από το ΠΑΣΟΚ.

Το Σάββατο ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Πειραιά και το Κερατσίνι, ενώ ο κ. Βενιζέλος βρέθηκε στη Δράμα για να παραστεί στην κηδεία στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Αργότερα θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει επαφές με το επιτελείο του.

Ο κ. Παπανδρέου θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 11:30 το πρωί της Κυριακής, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ερυθραίας.

Ο κ. Βενιζέλος θα ψηφίσει στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 10:30.

Ο κ. Σκανδαλίδης επισκέφθηκε την Κοζάνη και την Καστοριά. Την Κυριακή, θα ψηφίσει στις 10:00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Προβλήματα στο on line σύστημα

Πάντως, στις πρώτες δοκιμές του Σαββάτου το on line σύστημα της ψηφοφορίας παρουσίασε ορισμένα προβλήματα. Το απόγευμα πρόκειται να γίνει η τελική μεγάλη δοκιμή πριν ανοίξουν οι κάλπες την Κυριακή. Η Χ.Τρικούπη βεβαιώνει ότι όλα θα είναι έτοιμα και η διαδικασία θα εξελιχθεί χωρίς προβλήματα.

Όπως μετέδωσε το Mega, το Σάββατο η πλευρά Βενιζέλου ανέφερε πως σε περιοχές όπου η υποψηφιότητά του έχει προβάδισμα στήθηκαν λιγότερες κάλπες συγκριτικά με τις περιοχές όπου έχει προβάδισμα η υποψηφιότητα Παπανδρέου.

Συνέντευξη Παπανδρέου

Την αποφασιστικότητά του, όχι μόνο την προσωπική αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ, να υπάρξει σύγκρουση μετωπική με τα συμφέροντα και τα ΜΜΕ που θέλησαν να επιβάλουν ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ εκφράζει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Η Αξία.

Ταυτόχρονα, ρίχνει για άλλη μια φορά το γάντι στον βασικό αντίπαλό του Ευ.Βενιζέλο, λέγοντας πως «ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήθελε να γίνει ο αντι-Καραμανλής της εποχής του».

Επίσης καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν μαζικά στη διαδικασία της Κυριακής, για να πάρει η ηγεσία όχι παράταση, αλλά μια «νέα αρχή ρήξης και νίκης».

Κηρύσσει μάλιστα έναν νέο «ανένδοτο» προς τη διαπλοκή και τη διαφθροά προτείνοντας τρεις τομές-ρήξεις που θα υποστηρίξει με σθεναρότητα: αφορούν την αλλαγή του εκλογικού νόμου, το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στις προμήθειες του Δημοσίου.

Δήλωση Διαμαντοπούλου

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η κ. Διαμαντοπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σημερινό ρεπορτάζ έγκριτου δημοσιογράφου, σε μεγάλη απογευματινή εφημερίδα, αναφέρεται στη γνωστή συνάντησή μου με τον Βαγγέλη Βενιζέλο την Τρίτη, που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε τρίτου. Κάθε άλλο στοιχείο του ρεπορτάζ, είναι απολύτως ανακριβές. Ούτε συμφωνήσαμε σε όλα με τον κ. Βενιζέλο, ούτε δώσαμε τα χέρια».

»Πρόκειται για τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των αλλεπάλληλων ανοίκειον με υπονοούμενα επιθέσεων, που εξαπολύει σε βάρος μου ο κ. Βενιζέλος από την επομένη που ανακοίνωσα τη στήριξή μου στον Γιώργο Παπανδρέου. Ελπίζω να είναι το τελευταίο ξέσπασμα μιας ακραίας συμπεριφοράς που σε τελική ανάλυση δικαιώνει την επιλογή μου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ