«Ο προϋπολογισμός του 2008 δεν προβλέπει αύξηση του ΦΠΑ» δεσμεύεται ο Κ.Καραμανλής
«Ο προϋπολογισμός του 2008 δεν προβλέπει αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες» είπε την Παρασκευή στη Βουλή ο Κ.Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση του Χ.Καστανίδη, ωστόσο δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο για το μέλλον. Κόντρα για την «κρυφή ατζέντα» στην οικονομία.
27
«Ο προϋπολογισμός του 2008 δεν προβλέπει αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες» είπε την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χ.Καστανίδη.
Η ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ αφορούσε στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ κατά 2% «παρά τη ρητή προεκλογική διάψευση» και την ύπαρξη «κρυφής ατζέντας» στην κυβερνητική πολιτική.
Ο κ. Καραμανλής απέκλεισε, προς το παρόν, το ενδεχόμενο αύξησης, ωστόσο τα δημόσια έσοδα πιέζονται σημαντικά και η αύξηση του ΦΠΑ, αν και αντιδημοφιλές μέτρο, θα συνεισφέρει σημαντικά στον κρατικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, ο ΦΠΑ ίσως αυξηθεί από το 2009 και μάλλον κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, ανάλογα με τις δημοσιονομικές ανάγκες.
Επικαλούμενος ο κ. Καστανίδης τη ραγδαία αύξηση των τιμών στην αγορά πετρελαίου, την οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις της στην Ευρώπη, αλλά και την απόρριψη εκ μέρους της Κομισιόν της προτεινόμενης αναθεώρησης του ελληνικού ΑΕΠ κατά 25%, θεώρησε βέβαιο «ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει σύντομα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα».
«Η συζήτηση για τον ΦΠΑ, προέκυψε ως πρώτο θέμα μετά τις εκλογές, εξ αιτίας της παρέμβασης του Χοακίμ Αλμούνια, ο οποίος με επίσημες δηλώσεις του αμφισβητούσε τη δυνατότητα του προϋπολογισμού να υλοποιηθεί στο σκέλος των εσόδων. Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες φαίνεται να είναι πιο κοντά από ποτέ. Η κυβέρνηση υπεκφεύγει και δεν απαντά ευθέως, εάν θα αυξήσει τον ΦΠΑ, όχι μόνον για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και για το σύνολο της θητείας της» ανέφερε ο κ. Καστανίδης.
«Είναι προφανές ότι για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλύψει τα ελλείμματα με έμμεσους φόρους που συνεπάγεται έκρηξη τιμών και νέο γύρο κερδοσκοπίας» παρατήρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
«Αν τα μέτρα αυτά θα είναι η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες, τότε θα έχουμε υπέρμετρη επιβάρυνση των φτωχών Ελλήνων, ακόμα και των μεσαίων εισοδημάτων. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει τέτοιο παράτολμο εγχείρημα σε βάρος του ελληνικού λαού και δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ» κατέληξε.
«Η οικονομία στηρίζεται σε στέρεες βάσεις και πραγματικές προσδοκίες» απάντησε ο πρωθυπουργός.
«Παρά τα επίπεδα ρεκόρ στις τιμές των καυσίμων, το σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης συνεχίζεται στους άξονες που έχουμε καθορίσει:»
» Αμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στα καύσιμα, με περαιτέρω ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, αυστηρότερο έλεγχο των ελεγχόντων, αλλά και σύμπραξη όλων των κοινωνικών εταίρων, όλων των πολιτών, αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, απλοποίηση της φορολογίας στα ακίνητα, αποφυγή της φορολογίας περιουσίας, εξυγίανση των ΔΕΚΟ, νέο σύστημα προμηθειών στο ΕΣΥ, μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας, επέκταση των συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα».
«Ό,τι είπαμε προεκλογικά, εφαρμόζεται και μετεκλογικά» υπογράμμισε.
Ρουσόπουλος: Έδωσε απάντηση ο πρωθυπουργός
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, ερωτηθείς για το κατά πόσο μπορεί να πιστέψει κανείς ότι δεν θα αυξηθεί το ΦΠΑ αφού ούτε το 2005 υπήρχε τέτοια πρόβλεψη στον προϋπολογισμό αλλά τελικά τότε αυξήθηκε, απάντησε πως επί του θέματος έδωσε απάντηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός και συνεπως ο ίδιος δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο.
Σε ό,τι αφορά τις επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έλλειμμα, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα υπάρξει δήλωση από το υπουργείο Οικονομίας.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκέπτεται να δώσει επίδομα θέρμανσης, απάντησε πως δεν έχει να πει κάτι καινούργιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Έρχονται δύο νέα κύματα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πότε θα «χτυπήσουν»
- Σικελία: Πάνω από χίλιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας κατολίσθησης
- «Στεκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα» – Συλλυπητήρια για την τραγωδία στα Τρίκαλα από την αμερικανική πρεσβεία
- ICE – SS – Εκτελεστές: Ανατριχίλες ξυπνά η ναζιστική αισθητική του διοικητή της Συνοριακής Φρουράς του Τραμπ
- Απίστευτη δύναμη ο Πολονάρα: «Ήμουν στα πρόθυρα του θανάτου, αλλά θα επιστρέψω στα γήπεδα ως τις 20 Μαρτίου»
- Στέλαν Σκάρσγκαρντ: «Μην προσπαθείς να είσαι τέλειος. Πες στα παιδιά σου: συγγνώμη, είμαι άχρηστος, αλλά σας αγαπώ»
