Συμφωνία για ταχύτερη μείωση της εκπομπής ουσιών που βλάπτουν το όζον από 200 χώρες
Αντιπροσωπείες από σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν την Παρασκευή να εξαλείψουν τη χρήση ουσιών που βλάπτουν το στρώμα του όζοντος ταχύτερα από ό,τι αρχικώς σχεδιαζόταν, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.
Αντιπροσωπείες από σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν την Παρασκευή να εξαλείψουν τη χρήση ουσιών που βλάπτουν το στρώμα του όζοντος ταχύτερα από ό,τι αρχικώς σχεδιαζόταν, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε διάσκεψη στο Μοντρεάλ, για να τιμηθεί η 20ή επέτειος του Πρωτοκόλου του Μόντρεαλ, που είχε σχεδιασθεί για να μειωθούν οι εκπομπές χημικών, τα οποία είχε διαπιστωθεί ότι έβλαπταν τη ζώνη του όζοντος.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε -και ο ΟΗΕ δέχθηκε- να επισπευσθεί η προθεσμία για την παύση παραγωγής και χρήσης υδροχλωροφθορανθράκων (HCFC) στο 2020 από το 2030 για τις ανεπτυγμένες χώρες και στο 2030 από το 2040 για τς αναπτυσσόμενες.
Ο Νικ Νάταλ, εκπρόσωπος του UNEP, του προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον, δήλωσε ότι «επιτεύχθηκε μια συμφωνία που πιστεύουμε ότι είναι ιστορική για το επιταχυνόμενο πάγωμα της χρήσης και την κατάργηση των υδροχλωροφθορανθράκων».
Πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες όσον αφορά τη συμφωνία θα δοθούν στην δημοσιότητα σε συνέντευξη Τύπου στο Μόντρεαλ αργότερα το Σάββατο.
Οι υδροχλωροφθοράνθρακες χρησιμοποιούνται σε κλιματιστικά μηχανήματα και ψυγεία. Οι τρύπες στη ζώνη του όζοντος ενοχοποιούνται από επιστήμονες για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους ανθρώπους.
Ο Νάταλ είπε ότι η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία της συνόδου, προσθέτοντας πάντως ότι δεν αναμένει να παρουσιασθούν προβλήματα ή καθυστερήσεις.
Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι η ταχύτερη κατάργηση των υδροχλωροφθορανθράκων θα είναι δύο φορές αποτελεσματικότερη από το πρωτόκολο του Κιότο όσον αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η ελευθερία (αίσθημα αυτονομίας) ενισχύει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά μια εκτεταμένη διεθνής μελέτη δείχνει ότι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά σε πλουσιότερες χώρες,