Νέα Υόρκη: Ενώ η εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει ορισμένες γυναίκες με διατροφικές διαταραχές να βελτιωθούν, μπορεί να κάνει άλλες ευάλωτες στις διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Psychological Medicine.

Η Δρ Σύνθια Μπουλικ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα στο Τσάπελ Χιλ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 41.157 εγκύους που συμμετείχαν στην μελέτη Norwegian Mother and Child Cohort Study.

Πριν την εγκυμοσύνη, το 0,1% των γυναικών είχε νευρογενή ανορεξία, το 0,7% νευρογενή βουλιμία, το 3,5% επεισοδιακή υπερφαγία και το 0,1% έκανε εμετό χωρίς υπερφαγία.

Η επειδοσιακή υπερφαγία ορίζεται ως κατανάλωση ασυνήθιστα μεγάλης ποσότητας τροφής χωρίς έλεγχο και θα πρέπει να διαχωρίζεται από την φυσιολογική αύξηση της όρεξης που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κύησης. Τα άτομα που πάσχουν από επεισοδιακή υπερφαγία δεν κάνουν ηθελημένα εμετό ή δεν εμπλέκονται σε άλλες τέτοιες συμπεριφορές.

Μεταξύ των γυναικών που έκαναν εμετό χωρίς υπερφαγία πριν την εγκυμοσύνη, το 78% σταμάτησε την πρακτική αυτή κατά την διάρκεια της κύησης. Το 39% των γυναικών με επεισοδιακή υπερφαγία ανάρρωσε κατά την εγκυμοσύνη, όπως και το 34% αυτών με νευρογενή βουλιμία.

Ενώ ήταν σπάνιο για τις γυναίκες να εκδηλώσουν διαταραχή εμετού ή νευρογενή βουλιμία για πρώτη φορά κατά την εγκυμοσύνη, 711 γυναίκες εκδήλωσαν επεισοδιακή υπερφαγία. Οι γυναίκες με υψηλότερο σωματικό βάρος, χαμηλότερη μόρφωση και εισόδημα ήταν πιθανότερο να έχουν επεισοδιακή υπερφαγία, όπως και αυτές που κάπνιζαν, είχαν περισσότερες προηγούμενες κυήσεις, και είχαν τουλάχιστον μια προηγούμενη αποβολή.

health.in.gr