Διατήρηση δειγμάτων DNA από όλους τους πολίτες προτείνει δικαστής στη Βρετανία
H εθνική βάση γενετικών δεδομένων της Βρετανίας, στην οποία διατηρούνται δείγματα DNA από υπόπτους, θα λειτουργούσε πιο δίκαια αν περιλάμβανε δείγματα από όλους τους πολίτες και τους τουρίστες, δήλωσε ανώτατος δικαστής.
36
H εθνική βάση γενετικών δεδομένων της Βρετανίας, στην οποία διατηρούνται δείγματα DNA από υπόπτους, θα λειτουργούσε πιο δίκαια αν περιλάμβανε δείγματα από όλους τους πολίτες και τους τουρίστες, δήλωσε ανώτατος δικαστής.
Η βρετανική βάση γενετικών δεδομένων -η μεγαλύτερη του κόσμου- περιλαμβάνει δείγματα από σκηνές εγκλημάτων και από οποιονδήποτε συλλαμβάνεται στη χώρα για σχεδόν οποιοδήποτε αδίκημα. Τα δείγματα διατηρούνται ακόμα και αν ο ύποπτος αθωωθεί ή δεν του απαγγελθούν καν κατηγορίες.
«Αυτό που εφαρμόζουμε σήμερα είναι αστήρικτο», δήλωσε ο σερ Στίβεν Σέντλεϊ, πεπειραμένος δικαστής στο Εφετείο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας.
«Αν τύχει να βρεθεί κανείς στα χέρια της αστυνομίας, το DNA του διατηρείται μόνιμα. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν διατηρείται», εξήγησε. Επισήμανε ακόμα ότι η βάση δεδομένων στη σημερινή μορφή της περιλαμβάνει δυσανάλογα πολλά δείγματα από μαύρους και εθνικές μειονότητες.
Η επέκταση της βάσης σε όλους τους πολίτες, εκτιμά ο Σέντλεϊ, όχι μόνο θα ήταν πιο δίκαιη, αλλά παράλληλα θα αύξανε την αποτελεσματικότητα του συστήματος και θα οδηγούσε στην εξιχνίαση περισσότερων εγκλημάτων -η αστυνομία θα μπορούσε να διαπιστώσει αμέσως σε ποιον ανήκει το γενετικό υλικό που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος.
Ο Σέντλεϊ παραδέχτηκε ότι η πρότασή του ακούγεται απολυταρχική, είναι όμως η μόνη λογική επιλογή.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκε ότι το σημερινό σύστημα είναι άδικο και υποστήριξε ότι η ο δυσανάλογα μεγάλος αριθμός δειγμάτων από μειονότητες αφορά ολόκληρο το δικαστικό σύστημα και δεν αποτελεί εγγενές πρόβλημα της βάσης.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια για επέκταση της βάσης δεδομένων, αν και δεν το απέκλεισε για το απώτερο μέλλον. Υποστήριξε ακόμα ότι η εφαρμογή της πρότασης Σέντλεϊ θα δημιουργούσε τόσο τεχνικά όσο και ηθικά προβλήματα.
Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτήρισαν την πρόταση Σέντλεϊ απαράδεκτη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ήττα: Καταρρέει το κατηγορητήριο της Μπλέικ Λάιβλι κατά του Τζάστιν Μπαλντόνι
- Τιμωρία μιας αγωνιστικής σε Ναν, Λεσόρ και Ντόρσεϊ για όσα έγιναν στο ντέρμπι
- Πόρος: Μεγάλες καταστροφές στο Λεμονοδάσος από την κακοκαιρία – Πάνω από 1,5 μέτρο η καθίζηση του εδάφους
- Διαδημοτική συνεργασία για την δημιουργία καλλιτεχνικού σχολείου
- Μπορεί η Κίνα να πατήσει στη Σελήνη πριν από τη NASA;
- Γίνε μέλος στην κοινότητα «Ακόλουθοι του Ήλιου» και ζήσε exclusive εμπειρίες με την πιο ηλιόλουστη παρέα
- «Ο Ραζβάν Λουτσέσκου υποψήφιος για τη θέση του Μιρτσέα στην εθνική Ρουμανίας»
- Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου: Η Κέρκυρα ως τιμώμενη πόλη στις Εορτές Εξόδου 2026
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442