Νέα Υόρκη: Η διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο όχι μόνο βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, αλλά φαίνεται να συντελεί και στην ίαση της ακμής, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Στοιχεία από παλαιότερες μελέτες για τους διατροφικούς παράγοντες όπως το γλυκαιμικό φορτίο είχαν εμπλακεί στην παθογένεια της ακμής. Επομένως, οι αλλαγές στην διατροφή μπορεί να έχουν επίδραση στα συμπτώματα της συχνής αυτής δερματοπάθειας.

Τα τρόφιμα που παράγουν υψηλό γλυκαιμικό φορτίο ή υψηλά επίπεδα γλυκόζης όπως το άσπρο ψωμί και οι πατάτες τείνουν να προκαλούν ταχεία αύξηση του σακχάρου του αίματος. Αντίθετα, άλλοι υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης ή τα όσπρια, δημιουργούν σταδιακή αύξηση του σακχάρου και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.

Η Δρ Ρόμπιν Σμιθ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο RMIT της Μελβούρνης κατέγραψαν τα συμπτώματα ακμής 43 ανδρών, 15-25 ετών που με τυχαία επιλογή έκαναν δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο ή φυσιολογική διατροφή για 12 εβδομάδες. Η διατροφή παρέμβασης αποτελούνταν από 25% ενεργείας από πρωτεΐνη και 45% από χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου υδατάνθρακες.

Η δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο συσχετιζόταν με σημαντική μείωση της συνολικής ακμής συγκριτικά με την φυσιολογική διατροφή. Επιπρόσθετα παρήγαγε σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στο σωματικό βάρος και την σωματική μάζα και μεγαλύτερη αύξηση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η αντίσταση ινσουλίνης είναι μια πάθηση όπου τα κύτταρα του σώματος αναισθητοποιούνται στις επιδράσεις της ινσουλίνης, και έτσι η αντίδραση του σώματος στις φυσιολογικές ποσότητες ινσουλίνης είναι μειωμένη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες ποσότητες ινσουλίνης να είναι αναγκαίες για την λειτουργία του οργανισμού.

health.in.gr