Γενετικά «ατυχήματα» κρύβονται συχνά πίσω από τον αυτισμό
Έως και οι μισές περιπτώσεις αυτισμού οφείλονται πιθανώς σε αυθόρμητες, τυχαίες μεταλλάξεις, και όχι σε ελαττωματικά γονίδια που κληροδοτούνται στους ασθενείς από τους γονείς τους, δείχνει στατιστική ανάλυση στις ΗΠΑ.
36
Έως και οι μισές περιπτώσεις αυτισμού οφείλονται πιθανώς σε αυθόρμητες, τυχαίες μεταλλάξεις, και όχι σε ελαττωματικά γονίδια που κληροδοτούνται στους ασθενείς από τους γονείς τους, δείχνει στατιστική ανάλυση στις ΗΠΑ.
Αν και οι επιστήμονες είναι πλέον σίγουροι ότι ο αυτισμός συνήθως εκδηλώνεται πάνω σε κάποιο γενετικό υπόστρωμα, παραμένει άγνωστο πώς τα γονίδια συνδέονται με τη διαταραχή. Το περίεργο είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα αυτισμού είναι σποραδικά, εμφανίζονται δηλαδή σε οικογένειες που δεν έχουν ιστορικό της νόσου.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, υποδεικνύει ότι τα μισά παιδιά με αυτισμό -η διαταραχή πλήττει τα αγόρια τέσσερις φορές συχνότερα απ ό,τι τα κορίτσια- προέρχονται από γονείς που δεν φέρουν ελαττωματικά γονίδια.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γενετικές βλάβες που προκάλεσαν τη νόσο εμφανίστηκαν τυχαία, είτε στο ωάριο της μητέρας είτε στο σπερματοζωάριο του πατέρα. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι γονείς, τόσο αυξάνει η πιθανότητα αυθόρμητων μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτισμό στο παιδί.
Τα παιδιά που φέρουν αυτές τις αυθόρμητες μεταλλάξεις μπορούν στη συνέχεια να της κληροδοτήσουν στους δικούς τους απογόνους, οι οποίοι θα διατρέχουν έτσι αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν και αυτοί την ασθένεια.
Όπως αναφέρει το Reuters, το συμπέρασμα των ερευνητών του Κολεγίου Albert Einstein και του Cold Spring Harbor Laboratory στη Νέα Υόρκη προήλθε από μαθηματική ανάλυση σε τρεις βάσεις δεδομένων.
Ο αυτισμός, μια διαταραχή που παραμένει εν πολλοίς μυστηριώδης, χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στις κοινωνικές επαφές και την επικοινωνία και έμμονη ενασχόληση με συγκεκριμένες μόνο δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές Υγείας, πλήττει περίπου ένα στα 150 παιδιά, τα περισσότερα αγόρια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πνιγμοί και ατυχήματα στη θάλασσα: Μειώθηκαν πολύ οι θάνατοι, όμως 4 παιδιά έχασαν τη ζωή τους – Τι πρέπει ακόμα να γίνει
- Τετραήμερη εργασία: Το «ιερό δισκοπότηρο» της σύγχρονης αγοράς εργασίας
- Οι πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας για τους Παλαιστίνιους – Τι προτείνει για τα έσοδα εκκαθάρισης
- Στην… πρέσα του ΟΠΕΚΕΠΕ και των υποκλοπών
- Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Η Ευρώπη δεν πρέπει να γονατίζει μπροστά στις ΗΠΑ»
- Ευρώπη: Η βίαιη ενηλικίωση των Βρυξελλών
- Από τον Έπσταϊν στον Diddy; Η Σάρα Φέργκιουσον στη σκιά των σεξουαλικών σκανδάλων
- Next please: Τα dating apps μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στη μοναξιά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442