Κινδυνεύουν από ανεμοθύελλα τα οχήματα της NASA στον Αρη
95 Μία τεράστια ανεμοθύελλα που μαίνεται για ημέρες στον πλανήτη Άρη απειλεί την ομαλή λειτουργία των δύο οχημάτων της NASA που συνεχίζουν την εξερεύνηση του πλανήτη, ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία.Εξαιτίας της σκόνης που υπάρχει στην ατμόσφαιρα το φως του ήλιου είναι πολύ αμυδρό και οι ηλιακοί συλλέκτες στα οχήματα – το Opportunity και το Spirit […]
95
Μία τεράστια ανεμοθύελλα που μαίνεται για ημέρες στον πλανήτη Άρη απειλεί την ομαλή λειτουργία των δύο οχημάτων της NASA που συνεχίζουν την εξερεύνηση του πλανήτη, ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία.
Εξαιτίας της σκόνης που υπάρχει στην ατμόσφαιρα το φως του ήλιου είναι πολύ αμυδρό και οι ηλιακοί συλλέκτες στα οχήματα – το Opportunity και το Spirit – αποδίδουν λιγότερο από το κανονικό.
Και τα δύο οχήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα παρά το ότι βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα το ένα από το άλλο.
Το περασμένο μήνα η μέση απόδοση έφτανε τα 700 βατ αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει πέσει κάτω από τα 150 βατ. Ωστόσο, απέχει πολύ η πλήρης διακοπή λειτουργίας.
Για το λόγο αυτό, οι μηχανικοί της NASA αποφάσισαν να θέσουν τα οχήματα σε μία κατάσταση λειτουργίας με πολύ χαμηλή ενέργεια. Κρατούν σε λειτουργία το σύστημα θέρμανσης που προστατεύει τα ηλεκτρονικά συστήματα από το κρύο.
Αν η απόδοση από τους συλλέκτες παραμείνει χαμηλή ένα ή και τα δύο οχήματα μπορεί να τεθούν μόνιμα εκτός λειτουργίας.
Οι ανεμοθύελλες στον Αρη στέλνουν στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες σκόνης και διαρκούν για πολλές μέρες ή ακόμη και εβδομάδες καλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόκκινου πλανήτη.
Η NASA έχει εκφράσει την ανησυχία για τις μελλοντικές αποστολές με ανθρώπους και το πόσο θα κινδυνεύσουν από τις θύελλες.
Τα δύο οχήματα εξερευνούν τον Αρη από τις αρχές του 2004 σε μία αποστολή που η αρχική της διάρκεια ήταν 90 ημέρες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Έβγαλαν από το… σεντούκι 14.000 χρυσές λίρες
- Ο Λανουά δεν θέλει ξένους διαιτητές επειδή βλέπει ότι κλείνουν οι πόρτες
- Η Κίνα ξεκινά ξανά περιπολίες στις ακτές της Ταϊβάν, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις
- Καύσωνες: Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος – Ακραία υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να πλήττουν την Ελλάδα
- Ο Σαλάχ αποκάλυψε τι είπε στους συμπαίκτες του πριν από την πρόκριση της Αιγύπτου
- Η Τέιλορ Σουίφτ και ο Τράβις Κέλσι είναι επισήμως παντρεμένοι
- Νέες ταυτότητες: Μέχρι πότε πρέπει να εκδοθούν – Η διαδικασία και το κόστος
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ καλεί τους Αμερικάνους να προστατεύσουν τη χώρα από την «κομμουνιστική απειλή»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442