Στον Νιγηριανό Τσινούα Ατσέμπε το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο Booker
Ο Νιγηριανός Τσινούα Ατσέμπε τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Booker (απονέμεται κάθε δύο χρόνια) για το σύνολο του λογοτεχνικού του έργου. Έγινε γνωστός το 1958, όταν κυκλοφόρησε το Things Fall Apart με πωλήσεις άνω των 10 εκατ. αντιτύπων.
30
Ο Νιγηριανός Τσινούα Ατσέμπε τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Booker (απονέμεται κάθε δύο χρόνια) για το σύνολο του λογοτεχνικού του έργου.
Έγινε γνωστός το 1958, όταν κυκλοφόρησε το Τα Πάντα Γίνονται Κομμάτια (εκδ.Λιβάνη).
Ειδικοί το έχουν χαρακτηρίσει ως το «αρχέτυπο αφρικανικό μυθιστόρημα». Η κατάσταση που περιγράφεται σε αυτό -ο ερχομός του λευκού και η διάλυση της παραδοσιακής αφρικανικής κοινωνίας ως αποτέλεσμα αυτής της έλευσης- είναι ακριβώς ό,τι έχουν υποστεί όλες οι αφρικανικές κοινωνίες κάποια στιγμή στο παρελθόν ως αποτέλεσμα της έκθεσής τους στη Δύση.
Ο 76χρονος, ο οποίος παρέλυσε από τη μέση και κάτω έπειτα από τροχαίο ατύχημα με αυτοκίνητο, κατάφερε να αναδειχθεί νικητής αφήνοντας πίσω του συγγραφείς όπως ο Ίαν ΜακΓιούαν και ο Σάλμαν Ρούσντι.
Το χρηματικό έπαθλο ύψους περίπου 88.500 ευρώ, που απονέμεται κάθε δύο χρόνια, θα δοθεί στον Ατσέμπε σε ειδική τελετή στις 28 Ιουνίου στην Οξφόρδη.
Μία από τους κριτές, η συγγραφέας Ναντίν Γκόρντιμερ, έλεγε για τον Ατσέμπε ότι είναι «πατέρας της μοντέρνας Αφρικανικής λογοτεχνίας» ενώ τώρα συμπλήρωσε ότι είναι «αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας λογοτεχνίας».
Ο Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Καντερέ τιμήθηκε με το βραβείο Booker το 2005.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μετά τους σεισμούς: Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θέλει να ξανανοίξει το αεροδρόμιο του Καράκας «το συντομότερο»
- Από τις πιέτες- φτέρες στις τσάντες-αρμαντίλλο: Η νέα συλλογή υψηλής ραπτικής του Dior ποντάρει στη χαρά
- Ο Ερντογάν στη συνάντηση με τον Τραμπ κέρδισε τη «μάχη», αγωνίζεται για να κερδίσει και τον «πόλεμο» – Δεδομένος σύμμαχος η Ελλάδα
- «Λύγισε» ο Λουίς Ντίας: Ξέσπασε σε κλάματα μετά τον αποκλεισμό της Κολομβίας (vid)
- Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Παναγόπουλος
- Η αυθεντική πλευρά των Κυκλάδων: Η Άνδρος πρωταγωνιστεί σε γαλλικά ταξιδιωτικά αφιερώματα
- Ολυμπιακός: Πρώτο φιλικό με αντίπαλο τη Ρακόφ
- Κρήτη: Αγνοείται ψαροντουφεκάς – Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442