28

Δύο χιλιάδες εθελοντές πόζαραν την Κυριακή γυμνοί σε διάφορες τοποθεσίες του Αμστερνταμ, στο πλαίσιο της τελευταίας δουλειάς του Αμερικανού φωτογράφου Σπένσερ Τιούνικ.

Ο Νεοϋορκέζος Σπένσερ Τιούνικ έχει γίνει διάσημος για τις φωτογραφήσεις χιλιάδων γυμνών ανθρώπων σε δημόσιους χώρους πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, η Βιέννη και το Μπουένος Αϊρες.

Η τελευταία του δουλειά στην Ολλανδία περιελάμβανε τέσσερις συνθέσεις.

Η μεγαλύτερη ήταν σε ένα πολυώροφο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Τα μοντέλα του Τιούνικ στάθηκαν στα κιγκλιδώματα των δύο κυκλικών πύργων του πάρκινγκ, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα.

Σε μία άλλη φωτογράφηση δεκάδες γυναίκες, πάνω στα ποδήλατά τους, πόζαραν σε γέφυρα του Αμστερνταμ. Οι άλλες δύο συνθέσεις ήταν μία ομάδα γυναικών και ανδρών στην ίδια γέφυρα, καθώς και μία ανδρική ομάδα κοντά στο παραπάνω πάρκινγκ.

Το ρεκόρ του Σπένσερ Τιούνικ στη γυμνή φωτογραφία ήταν τον περασμένο μήνα, όταν φωτογράφησε 18.000 ανθρώπους στην Πόλη του Μεξικού.

Ο Τιούνικ έχει συλληφθεί αρκετές φορές στις ΗΠΑ για αδικήματα όπως της άσεμνης συμπεριφοράς και της παρεμπόδισης της κυκλοφορίας. Γι αυτό και επιλέγει το εξωτερικό για τις σημαντικότερες δουλειές του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press