Κήρυξη έκτακτης ανάγκης προς αποφυγή νέων εκλογών στη Σερβία, προτείνει ο Νίκολιτς
Λεπτές ισορροπίες στη Σερβία με «επικίνδυνες» δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου της Βουλής, υπερεθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς. Λυπάται διότι η Σερβία δεν είναι ρωσική επαρχία και προτείνει κήρυξη εκτάκτου ανάγκης -λόγω Κοσόβου- προς αποφυγή νέων εκλογών...
51
Λεπτές ισορροπίες διαμορφώνονται στη Σερβία με «επικίνδυνες» δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου της Βουλής, υπερεθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς. Αφότου εξέφρασε τη λύπη του διότι η Σερβία δεν είναι επαρχία της Ρωσίας, πρότεινε να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκακτης ανάγκης, εξαιτίας του ζητήματος του Κοσόβου, ώστε να αποφευχθούν νέες εκλογές.
Η αναφορά σε ενδεχόμενη επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δημιούργησε έντονες αντιδράσεις στη Σερβία.
Μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης της Σερβίας (RTS), ο Νίκολιτς ανέφερε ότι εάν η κυβέρνηση εκτιμήσει ότι οι εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου δεν είναι ευνοϊκές για τη Σερβία, θα μπορούσε να καταθέσει πρόταση για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η Βουλή να την επικυρώσει.
Με τον τρόπο αυτό, ανέφερε η ηγετική μορφή του εθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να προκηρύξει εκλογές για ένα τρίμηνο και στο διάστημα αυτό η Βουλή θα άλλαζε τον νόμο για τις αρμοδιότητες του προέδρου, τον έλεγχο τον ενόπλων δυνάμεων και άλλους νόμους».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίρτζαν Τζούριτς απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε σχετικό ενδεχόμενο. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νίκολιτς, ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σημειώνοντας πως «ούτε καν υπάρχει τέτοια σκέψη».
Το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) ζήτησε την «παραίτηση ή την αποπομπή του Νίκολιτς διότι με τα λεγόμενά του θέτει υπό αμφισβήτηση το δημοκρατικό πολίτευμα στη Σερβία».
Το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρει στο ανακοινωθέν του ότι «ο Νίκολιτς μέσα σε δύο μέρες έκανε δύο επικίνδυνες δηλώσεις ως πρόεδρος της Βουλής η πρώτη, την Τρίτη, όταν εξέφρασε την λύπη του που η Σερβία δεν είναι επαρχία της Ρωσίας και η δεύτερη, την Τετάρτη, αναγγέλλοντας το ενδεχόμενο επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης».
Ορισμένες σερβικές εφημερίδες ερμήνευσαν την εκλογή Νίκολιτς στην προεδρία της Βουλής ως ένδειξη ότι είναι πλέον αναπόφευκτη η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες. Κάποιοι εκτιμούν, δε, ότι τα ποσοστά του Ριζοσπαστικού Κόμματος θα είναι ακόμη μεγαλύτερα εφόσον στηθούν ξανά κάλπες, σημειώνει το BBC.
Η Σερβία εισήλθε σε μακρά διαδικασία διαπραγματεύσεων, καθώς από τις κρίσιμες εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου δεν προέκυψε καθαρή πλειοψηφία.
Οι Σέρβοι Ριζοσπάστες, πιστοί στις ιδέες του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα με ποσοστό 28%, οι Βόισλαβ Κοστούνιτσα και Μπόρις Τάντιτς κλήθηκαν -ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής- να συμφωνήσουν σε κυβερνητική συνεργασία για να «αποκρούσουν» τους εθνικιστές.
Διά του αρμόδιου για τη Διεύρυνση επιτρόπου Όλι Ρεν η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε μήνυμα για την εκλογή Νίκολιτς στη Βουλή: «Η Σερβία βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται σε μια κατάσταση, στην οποία πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του εθνικιστικού παρελθόντος και του δρόμου προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τι θα κάνει ο Τραμπ με το Ιράν – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες ενώ δυνάμεις των ΗΠΑ συγκεντρώνονται στην περιοχή
- Το σχολείο που φοβόταν τις βροχές
- Οι εθελόντριες που προστατεύουν τους σκυλάκους που δεν έχουν οικογένεια
- Η ζέστη σκοτώνει στους χώρους εργασίας – Το θεσμικό κενό στην ΕΕ και η απαίτηση για μέτρα
- Φυσικό αέριο: Τα επόμενα ορόσημα για τον Κάθετο Διάδρομο
- «Πρωτομηνιά Φλεβάρη κι ο Άλκης είναι εδώ…» – Συγκλονίζει η μητέρα του Άλκη Καμπανού (pic)



