51

Από μηδενική βάση αρχίζει την Πέμπτη η νέα προανακριτική εξέταση για το «ραντεβού θανάτου» της Παιανίας. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των πέντε ατόμων που έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ηθικοί αυτουργοί επιχειρούν να κρατήσουν έξω από τη δικογραφία τις άκυρες καταθέσεις που είχαν δοθεί στην Ασφάλεια.

Oι πέντε ύποπτοι αναμένεται να λάβουν γνώση της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί εις βάρος τους, ενώ θα ζητήσουν και προθεσμία ώστε να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.

Οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Μ.Καλαντζή και ΕΛ.Ράικου αρχίζουν από μηδενική βάση προκειμένου να μην υπάρξουν αιτιάσεις για ενδεχόμενη ακυρότητα λόγω των ενόρκων καταθέσεων που έλαβαν οι αστυνομικοί από μάρτυρες και υπόπτους, οι οποίοι ομολογούσαν την εμπλοκή τους στα επεισόδια και τη δολοφονία, κατονομάζοντας και άλλους ως δράστες αξιόποινων πράξεων.

Το Βήμα αναφέρει ότι βάσει της άποψης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, οι δύο εισαγγελείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και αυτές τις ένορκες καταθέσεις που δόθηκαν στην Ασφάλεια, αλλά μόνο ως προς το μέρος εκείνο που οι μάρτυρες – ύποπτοι επιβαρύνουν τη θέση των άλλων.

Και οι πέντε που φέρονται αναμεμειγμένοι με την υπόθεση της δολοφονίας αρνούνται ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον θανάσιμο τραυματισμό του νεαρού Μ. Φιλόπουλου. Χαρακτηριστική είναι η υπερασπιστική τακτική που ακολουθούν οι δύο εμφανιζόμενοι ως οργανωτές και καθοδηγητές, αναφέρουν Τα Νέα.

Οι συνήγοροι των πέντε υπόπτων για ηθική αυτουργία που έχουν κληθεί σε κατάθεση έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να προσβάλουν ως άκυρη τη διαδικασία που προηγήθηκε κατά τη διάρκεια της οποίας απλοί μάρτυρες και ύποπτοι τέλεσης αξιοποίνων πράξεων εξετάστηκαν ενόρκως από την Ασφάλεια.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραβιαστούν τα δικονομικά δικαιώματα εκείνων που στο επόμενο στάδιο της έρευνας θα καταστούν κατηγορούμενοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ