Μακελειό σε πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια από πυροβολισμούς
Ένοπλος άνοιξε πυρ σε κοιτώνα και αίθουσα διδασκαλίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, στις ΗΠΑ, σκοτώντας 32 άτομα. Ο δράστης στη συνέχεια έπεσε νεκρός, άγνωστο όμως εάν αυτοκτόνησε ή τον σκότωσε η αστυνομία. Εκκενώθηκε η πανεπιστημιούπολη.
38
Ένοπλος άνοιξε πυρ σε κοιτώνα και αίθουσα διδασκαλίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, στις ΗΠΑ, σκοτώντας 32 άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 26. Ο δράστης στη συνέχεια έπεσε νεκρός, άγνωστο όμως εάν αυτοκτόνησε ή τον σκότωσε η αστυνομία. Το τραγικό συμβάν ξεκίνησε γύρω στις 7 το πρωί της Δευτέρας, τοπική ώρα.
Όπως μεταδίδουν αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο δράστης έβαλε στη σειρά τους φοιτητές και άρχισε να τους εκτελεί.
«Σήμερα το πανεπιστήμιο χτυπήθηκε από μια τεράστια τραγωδία. Είμαστε σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρύτανης Τσαρλς Στέγκερ.
Η πανεπιστημιούπολη παραμένει κλειστή με εντολή της αστυνομίας. Οι πυροβολισμοί έπεσαν σε δύο σημεία, σε έναν κοιτώνα και στο κτίριο των μηχανολόγων, απέναντι το ένα από το άλλο. Ωστόσο, μεταξύ των πρώτων πυροβολισμών στον κοιτώνα και των δεύτερων μεσολάβησαν δύο ώρες.
Οι φοιτητές κλήθηκαν από τη διοίκηση του πανεπιστημίου να μείνουν μέσα στα δωμάτιά τους και να κρατηθούν μακρυά από παράθυρα. Αργότερα διατάχθηκε η εκκένωση των χώρων του πανεπιστημίου.
Πολλοί φοιτητές πάντως παραπονέθηκαν ότι το πανεπιστήμιο δεν τους ενημέρωσε για την πρώτη φονική επίθεση, παρά ώρες αργότερα.
Η αστυνομία έφτασε αμέσως στο σημείο, ενώ οι αξιωματικοί διέταξαν να κλείσει η πανεπιστημιούπολη, δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός χρόνου και πάλι εξαιτίας πυροβολισμών.
Τον Αύγουστο του 2006 είχε αναβληθεί η έναρξη των μαθημάτων, καθώς δραπέτης φυλακών πυροβόλησε και σκότωσε έναν δεσμοφύλακα και τον βοηθό σερίφη, οι οποίοι είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να τον συλλάβουν. Μετά τους πυροβολισμούς ο δραπέτης κρύφτηκε μέσα στο πανεπιστήμιο.
Στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, που βρίσκεται 400 χλμ νοτιανατολικά της Ουάσινγκτον, φοιτούν πάνω από 25.000 φοιτητές.
«Φρίκη» εξέφρασε ο Μπους
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε «φρίκη» για την πολύνεκρη επίθεση, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο.
Το Κογκρέσο τήρησε ενός λεπτού σιγή.
«Η χώρα μας χτυπήθηκε από μία τρομερή, τρομερή τραγωδία. Πρόκειται για το χειρότερο ένοπλο επεισόδιο σε πανεπιστημιούπολη στην ιστορία της χώρας. Οι προσευχές μας είναι με τους φοιτητές, τις οικογένειές τους, τους καθηγητές και το προσωπικό του παν/μιου», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί την κατάσταση», ενώ την υπόθεση ερευνούν ήδη οι αρχές της Βιρτζίνια και η τοπική της αστυνομία, δήλωσε η εκπρόσωπος.
Η κ. Περίνο δήλωσε επίσης ότι «εφόσον ζητηθούν ενισχύσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, θα δοθούν». «Ο πρόεδρος αισθάνεται φρίκη από μια είδηση σαν αυτή και αναλογίστηκε, όταν ενημερώθηκε, σε τι κατάσταση να βρίσκονται οι συγγενείς των θυμάτων», πρόσθεσε η κ. Περίνο.
Ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ
Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι οι ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές επικοινώνησαν με τις αρμόδιες αμερικανικές, προκειμένου να ενημερωθούν για την τύχη Ελλήνων ή ελληνικής καταγωγής φοιτητών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, από τις έως τώρα πληροφορίες δεν προκύπτει να υπάρχουν Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής φοιτητές μεταξύ των θυμάτων. Σημειώνεται δε, ότι η επικοινωνία με τις αμερικανικές αρχές είναι συνεχής, ενώ στον τόπο της τραγωδίας θα μεταβεί στέλεχος της πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- ΦΡΟΥΤΟΛΟΓΙΟ 2026 – Το Ημερολόγιο της Φρουτοπίας αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Πετρούπολη: Θύμα ληστείας και απόπειρας βιασμού έπεσε 13χρονη σε στάση λεωφορείου – Συνελήφθη 31χρονος
- Κατήφορος χωρίς τέλος: Πως ο Λανουά «έδειξε» ασυλία στους ορισμούς Κυπέλλου
- Η Ρωσία καταδικάζει τις απειλές των ΗΠΑ για νέες στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν
- Πύργος: Άγριο επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας – Μαχαίρωσε τη σύζυγό του στον λαιμό και απειλούσε να αυτοκτονήσει
- Λάρισα: Το μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο από ψηλά