94

Διέψευσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Χιλμί Γκιουλέρ ότι έχουν διακοπεί οι συνομιλίες με την εταιρεία Gaz de France για τον αγωγό φυσικού αερίου Ναμπούκο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γαλλικό νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει έγκλημα την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Ο αγωγός Ναμπούκο είναι ένα πολύ σημαντικό σχέδιο για εμάς και η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά. Η Gaz de France δεν έχει βγει εκτός του προγράμματος» δήλωσε ο κ. Γκιουλέρ, προσθέτοντας όμως με νόημα ότι για την επιλογή του έκτου εταίρου του προγράμματος θα ληφθούν υπόψιν και πολιτικά θέματα, εκτός από οικονομικά και στρατηγικά.

Το κόστος κατασκευής του αγωγού Ναμπούκο είναι αξίας 4,6 δισ. ευρώ και το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία στην Αυστρία, μέσω της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, με στόχο τον περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες στο σχέδιο χώρες έχουν ήδη αποδεχτεί τη συνεργασία με την «Gaz de France».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters