51

Επί σειράς αμφιλεγόμενων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων με την υπογραφή του Χόσνι Μουμπάρακ καλούνται να ψηφίσουν τη Δευτέρα οι Αιγύπτιοι πολίτες. Εγκαθίδρυση αστυνομοκρατούμενου καθεστώτος καταγγέλλει η αντιπολίτευση και απέχει από το δημοψήφισμα. Καταδικάζει η Διεθνής Αμνηστία…

Στις συνολικά 34 συνταγματικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται απαγόρευση στην ίδρυση πολιτικών κομμάτων με βάση τη θρησκεία, και αντίθετα η χορήγηση ευρύτερων δυνάμεων στις δυνάμεις ασφαλείας για συλλήψεις και παρακολούθηση σε εφαρμογή νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Παράλληλα, θα επιτραπεί η υιοθέτηση νέου εκλογικού νόμου και θα καταργηθεί η επιβεβλημένη έως σήμερα παρουσία δικαστικού στο άνοιγμα κάθε κάλπης στη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αλλαγές θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία στη χώρα και θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αντιπολιτευόμενες ομάδας έχουν καλέσει τους υποστηρικτές τους να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα.

Ανταποκριτής του BBC στο Κάιρο μεταδίδει ότι κατά την αντιπολίτευση αυτή είναι μία μαύρη ημέρα για την ιστορία της Αιγύπτου. Μιλούν για το θάνατο του Συντάγματος ως βασικού εγγυητή των ελευθεριών και της δημοκρατίας· για την αντιπολίτευση οι αλλαγές θα παγιώσουν τη δικτατορία, ενώ θα καταστεί ευκολότερη η εκλογική νοθεία.

Οι συνταγματικές αλλαγές φαίνονται σχεδιασμένες να ανακόψουν την άνοδο που κατέγραψαν στις τελευταίες εκλογές οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη δύναμη σήμερα.

Η οργάνωση προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτηρίζει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ως τη μεγαλύτερη διάβρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία 26 χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ