51

Μόλις 46 ημέρες πριν από τον πρώτο γύρω των προεδρικών εκλογών, σχεδόν το ήμισυ των Γάλλων ψηφοφόρων εμφανίζονται αναποφάσιστοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται την Τετάρτη στην εφημερίδα Le Parisien.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αναποφάσιστων που εμφανίζεται πριν από ψηφοφορία από το 1981 και το διπλάσιο σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2002. Ενόψει των εκλογών του 2002 μόνο το 22% των ψηφοφόρων εμφανιζόταν αναποφάσιστο.

Οι δημοσκοπήσεις από την αρχή του έτους έδιναν στον Νικολά Σαρκοζί, υποψήφιο της κεντροδεξιάς, σταθερό προβάδισμα έναντι της υποψήφιας τους Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία ωστόσο έχει ανακάμψει πλησιάζοντας επικίνδυνα τον αντίπαλό της.

Και με το 45% των ψηφοφόρων να μην έχουν ακόμη εκφράσει πρόθεση ψήφου, η κούρσα των εκλογών παραμένει ανοικτή.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν, πάντως, ότι υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τις εκλογές του Απριλίου, αφού μόνο το 10% δηλώνει ότι θα απόσχει της ψηφοφορίας, έναντι του 20% της αποχής που εκδηλώθηκε στις εκλογές του 2002.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου CSA Στέφαν Ρόζες, η ύπαρξη πλειάδας υποψηφίων έχει θολώσει τα παραδοσιακά πρότυπα εκλογικής συμπεριφοράς και υπερκεράσει τον συνηθισμένο διαχωρισμό δεξιάς-αριστεράς.

«Η Ρουαγιάλ και ο Σαρκοζί αγωνίζονται να διασφαλίσουν τους παραδοσιακούς τους ψηφοφόρους, διότι αυτά τα πρότυπα εκλογικής συμπεριφοράς δεν υφίστανται πλέον» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κοινωνική τάξη, η θρησκεία ακόμη και η πολιτική ταυτότητα δεν είναι πλέον καθοριστικά στοιχεία της επιλογής υποψηφίου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι ανοικτοί προς την αριστερά, έπειτα από 12 χρόνια διακυβέρνησης υπό τον Ζακ Σιράκ, ωστόσο θεωρούν ότι η δεξιά παρουσιάζει ένα ρεαλιστικότερο πρόγραμμα.

Η παρουσία του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού έχει ενισχύσει την αβεβαιότητα, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις θα μπορούσε να συγκεντρώσει μέχρι και το 20% των ψήφων, το διπλάσιο από όσο του έδιναν οι δημοσκοπήσεις στην αρχή του έτους.

Ο Νικολά Σαρκοζί έρχεται πρώτος με 28% των ψήφων και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ακολουθεί με 27%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters