27

Νέα πραγματική μείωση εισοδημάτων (έως 2,5%) θα έχουν φέτος οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς η αύξηση 3,5% στους βασικούς μισθούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν ξεπερνά το 1,5%-2% στο σύνολο των αποδοχών.

Όπως επισημαίνουν «Τα Νέα», δεδομένης της παρακράτησης φόρου και των εισφορών (50%) οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν απώλειες στα πραγματικά εισοδήματά τους, αφού ο πληθωρισμός στην καλύτερη περίπτωση θα διαμορφωθεί στο 3% περίπου.

Παράλληλα, η βασική προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης για εφαρμογή νέου μισθολογίου από 1/1/2006 οδεύει προς τις ελληνικές καλένδες.

Η φετινή εισοδηματική πολιτική δείχνει ότι οι απώλειες υπερισχύουν και πάλι, αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι για το 35% των αποδοχών τους δεν παίρνουν καμία αύξηση.

Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αποδοχές μέχρι 1.714 ευρώ τον μήνα, θα λάβουν ονομαστικές αυξήσεις που θα είναι χαμηλότερες από τον πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται να είναι 3%.

Και αυτό γιατί η ονομαστική αναπροσαρμογή του βασικού μισθού κατά 3,5% διαμορφώνεται σε 2,48%-2,89% μετά την παρακράτηση φόρου.

Eυνοημένοι, συγκριτικά με τους χαμηλόμισθους, είναι οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.785 ευρώ καθώς λόγω μείωσης του παρακρατούμενου φόρου η αύξηση του εισοδήματός τους θα είναι υψηλότερη από τον πληθωρισμό, όπως και ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων όπως οι εκπαιδευτικοί και οι κτηνίατροι που λόγω επιδομάτων θα λάβουν συνολική αύξηση μέχρι και 5% στις μεικτές αποδοχές τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ