37

«Η εφαρμογή από κυρίαρχα κράτη, αυτονόητων αρχών και καθημερινής πρακτικής δεν πρέπει και δεν μπορεί να αμφισβητηθούν» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στις έρευνες για πετρέλαιο από την Κύπρο.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Τουρκία ότι θα πρέπει να σεβαστεί και να ανταποκριθεί πλήρως στα ευρωπαϊκά κριτήρια, με έμφαση στη καλή γειτονία.

Ερωτηθείσα η κ. Μπακογιάννη από βουλευτές της αντιπολίτευσης, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος και η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη, αν ήταν ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση πριν ανακοινωθούν από την κυπριακή κυβέρνηση οι εξελίξεις αυτές σχετικά με τις ενέργειες του Κύπριου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, απάντησε ότι, η συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν γνωστή όχι όμως η συμφωνία με το Λίβανο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει υπ’ όψη της λεπτομέρειες για άλλο βήμα της κυπριακής κυβέρνησης.

Η υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα στην Αλβανία, με αφορμή τις καταγγελίες για παρατυπίες στις δημοτικές εκλογές.

Είναι αυτονόητο ότι οι ενδιαφερόμενες υπό ένταξη χώρες είναι απαραίτητο ότι θα σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αρχές, τόνισε, προσθέτοντας: «Όπως, ο ΟΑΣΕ και η ΕΕ, έτσι και η Ελλάδα διαπιστώνουμε και εμείς φαινόμενα δυσλειτουργίας και παρατυπίας στη Χειμάρα, κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα».

Το ίδιο έντονα επικριτική ήταν η υπουργός Εξωτερικών και προς την ΠΓΔΜ για την ενέργεια της να προχωρήσουν στην μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος».

«Η πρόσφατη απόφαση των Σκοπίων δεν είναι ενέργεια καλής γειτονίας, είναι ιστορικά έωλη, αντιπαραγωγική και παραβιάζει την ενδιάμεση συμφωνία του 1995. Η Ελλάδα έχει αποδείξει την καλή της πρόθεση και ότι σέβεται κατά γράμμα την ενδιάμεση συμφωνία. Η αδιαλλαξία δεν βοηθά την εξέλιξη της ευρωατλαντικής συμμαχίας της ΠΓΔΜ» υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

Ιδιαίτερα ανήσυχη, εμφανίστηκε η υπουργός Εξωτερικών για τις εξελίξεις στο Κόσοβο, δηλώνοντας τη στήριξη της Ελλάδας επί των προτάσεων Αχτισάρι, καλώντας και τις δυο πλευρές να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες, ενώ ζήτησε από την Διεθνή Κοινότητα να επιδείξει την απαραίτητη βούληση και να μην εγκλωβίσει τη διαδικασία σε στενά χρονικά περιθώρια.

Τέλος, η κ Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετικές επισημάνσεις βουλευτών σχετικά με την επίσκεψη της στη Θράκη, επεσήμανε ότι ως υπουργός Εξωτερικών έχει θεσμικό ρόλο στην επιτήρηση της συμφωνίας της Λοζάνης. «Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και δεν μπαίνει σε κανένα διάλογο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ