Στη χωματερή μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα νοσοκομειακών αποβλήτων
Πάνω από το 50% των νοσοκομειακών αποβλήτων διοχετεύονται, χωρίς καμία επεξεργασία, μαζί με τα οικιακά απορρίμματα, στη χωματερή Άνω Λιοσίων, καθιστώντας τα μια ακόμα απειλή για τη δημόσια υγεία. Αυτό αποκαλύπτει ο ίδιος ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθ.Νάκος.
43
Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των νοσοκομειακών αποβλήτων διοχετεύονται, χωρίς καμία επεξεργασία, μαζί με τα οικιακά απορρίμματα, στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, αντί να οδηγούνται προς τη Μονάδα Αποτέφρωσης Νοσοκομειακών Απορριμμάτων, καθιστώντας τα μια ακόμα απειλή για τη δημόσια υγεία.
Τα παραπάνω αποκάλυψε ο ίδιος ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, υπεύθυνος για θέματα ΥΠΕΧΩΔΕ.
Όπως αναφέρει ο κ. Νάκος στην απάντησή του, βάσει στοιχείων του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), ότι «αποτεφρώνονται περίπου 220 τόνοι αποβλήτων ανά μήνα -φορτίο που αποδεικνύει, δεδομένης της εκτιμώμενης παραγωγής αυτής της κατηγορίας αποβλήτων στην Αττική (περίπου 50 τόνοι ανά μήνα), ότι αποτεφρώνονται λιγότερο από το 50% των παραγόμενων αποβλήτων».
Όσο για τη μεταφορά νοσοκομειακών αποβλήτων προς ταφή στο ΧΥΤΑ, ο υφυπουργός σημειώνει πως «τα λοιπά νοσοκομειακά απόβλητα, εκτός των μεταφερόμενων στον αποτεφρωτήρα, συνήθως μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ με απορριμματοφόρα των δήμων».
Σύμφωνα με τον κ. Νάκο, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τηρούνται οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί με κοινή υπουργική απόφαση (2003) για τα μέτρα και τους όρους για τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων από υγειονομικές μονάδες.
Βάσει της νομοθεσίας, τα επεξεργασμένα με τη μέθοδο αποστείρωσης απόβλητα πρέπει να τοποθετούνται σε ανθεκτικούς υποδοχείς κίτρινου χρώματος με ορισμένη σήμανση, σχετική με το περιεχόμενό τους. Επίσης, πρέπει να τηρούνται καταστάσεις με τα φορτία τους, ώστε να είναι δυνατός ο μακροσκοπικός ή εργαστηριακός τους έλεγχος στον τόπο υποδοχής για τελική διάθεση, και πρέπει να μεταφέρονται χωριστά προς διάθεση σε ΧΥΤΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Νάκο, αυτός ο όρος δεν τηρείται όταν τα επεξεργασμένα απόβλητα απορρίπτονται στους κοινούς δημοτικούς κάδους, ενώ προβλήματα επίσης παρατηρούνται σχετικά με το μέγεθος των επεξεργασμένων-αποστειρωμένων αποβλήτων (σημαντική παράμετρος για την επιτυχή αποστείρωση του υλικού), τη θερμοκρασία και το χρόνο παραμονής.
Παράλληλα, ο ΕΣΔΚΝΑ έχει διαπιστώσει ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρείται η νομοθεσία περί τη μέγιστη διάσταση των αποβλήτων που έχουν υποστεί αποστείρωση, η οποία ορίζεται στα 20 χιλιοστά του μέτρου.
«Ευνόητο είναι ότι αν τηρούνταν ο προηγούμενος όρος της χωριστής μεταφοράς, τότε οι αρμόδιοι θα μπορούσαν εύκολα να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης αποστειρωτικής μεθόδου» τονίζει ο Αθ.Νάκος.
«Ο έλεγχος δεν είναι εφικτός όταν μεταφέρονται ανάμεικτα απόβλητα διαφορετικών κατηγοριών και μάλιστα απόβλητα δυνάμει επικίνδυνα ή μολυσματικά αναμεμειγμένα με τα οικιακά απορρίμματα» παραδέχεται ο υφυπουργός Εσωτερικών και καταλήγοντας σημειώνει ότι «το προσωπικό υγειονομικής ταφής διαπιστώνει απλώς όταν τα απορριμματοφόρα εκφορτώνουν, ότι ανάμεσα στα οικιακά απορρίμματα υπάρχουν και μολυσματικά σε μεγάλες ποσότητες».
Παρέμβαση Σηφουνάκη
Στη νέα οδηγία για τα απόβλητα αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το θέμα.
Ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας τόνισε:
«Η ανεξέλεγκτη απόρριψη των αποβλήτων θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί πρόοδος στη διαχείριση τους, υπάρχουν ακόμα τεράστιες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τον όγκο των απορριμμάτων που επαναχρησιμοποιούνται ή ανακυκλώνονται, αλλά και ως προς τον τρόπο διάθεσης τους.
» Στη χώρα μου, για παράδειγμα, αλλά ίσως σε μικρότερο βαθμό και σε άλλες χώρες, ένα πολύ μεγάλο μέρος των αποβλήτων καταλήγει σε χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, ενώ η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση είναι ελάχιστα ανεπτυγμένες.
» Σήμερα στον μέσο Ευρωπαίο πολίτη αναλογεί περίπου μισός τόνος αποβλήτων το χρόνο, τα περισσότερα των οποίων καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση βρίσκονται σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, ενώ δεν κάνουμε πολλά για τη μείωση ή έστω σταθεροποίηση της συνολικής παραγωγής των αποβλήτων.
» Οι ζοφερές συνέπειες θα αντιμετωπιστούν μόνο εφόσον προτάξουμε, μέσω της δημιουργίας εθνικών προγραμμάτων, την πρόληψη, δηλαδή τη μείωση καταρχάς των απόβλητων. Λάβετε υπόψη σας ότι στην Ελλάδα το 2000 παράγονταν 4,5 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων και το 2006 τα απόβλητα έφθασαν τα 6 εκατομμύρια τόνους.
» Πρέπει λοιπόν να δρομολογήσουμε μία ιεράρχηση στόχων δίνοντας προτεραιότητα κατά σειρά στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση, στην ανακύκλωση και, τέλος, στην ανάκτηση των απορριμμάτων, προσδιορίζοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, κοινό για όλα τα κράτη.»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πρόβλημα στις υπηρεσίες κινητής και σταθερής της Nova – Επανέρχεται σταδιακά το δίκτυο
- UEFA Champions League: Η κλήρωση του Ολυμπιακού στα πλέι-οφ ζωντανά στο MEGA News
- Τι απάντησε η Μονακό στην «Equipe» για την οικονομική κατάσταση του συλλόγου
- Τσετσενία: Να φτάσει μέχρι τέλους ο πόλεμος με την Ουκρανία, καλεί την Μόσχα ο Καντίροφ
- ΠΑΣΟΚ: Δεν υπάρχει όριο στον θεσμικό και πολιτικό κατήφορο της ΝΔ – Ίδρυσαν νέο αγροτικό συνεταιρισμό με πρόεδρο τον… Αυγενάκη
- Το Μουσείο Μπενάκη και η Rolex ανακοινώνουν μια νέα συνεργασία
