51

Βομβιστική επίθεση της αντιπάλου της Ερυθραίας στη διάρκεια συνόδου Αφρικανών ηγετών ισχυρίζεται ότι απέτρεψε η κυβέρνηση της Αιθιοπίας. Αδύνατη η άμεση επιβεβαίωση των ισχυρισμών, κανένα σχόλιο εκ μέρους Ερυθραίας.

Η ετήσια σύνοδος της Αφρικανικής Ένωσης έλαβε χώρα τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Αντίς Αμπέμπα.

Συζητήθηκε η ειρηνευτική αποστολή στη Σομαλία. Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, που ενεπλάκησαν σε αιματηρό πόλεμο μεταξύ 1998 και 2000, κατηγορούνται για υποστήριξη αντίπαλων πλευρών στη Σομαλία.

Η Αιθιοπία δεν έδωσε πληροφορίες για τη χρονική περίοδο εκτέλεσης της «επίθεσης», ούτε και για την ποσότητα των εκρηκτικών που υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της. Επίσης δεν ανακοινώθηκε εάν πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις.

«Παρουσιάσαμε στο κοινό τα εκρηκτικά» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιθιοπικής κυβέρνησης αναφερόμενος σε μηχανισμό που παρουσιάστηκε σε απογευματινό πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης.

Ο ίδιος επισήμανε πως ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ερυθραίας τοποθέτησαν βόμβες, όμως δεν έδωσε καμία άλλη πληροφορία λέγοντας πως λεπτομερέστερη ανακοίνωση θα εκδοθεί εντός των προσεχών ημερών.

Δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί άμεσα κάποια ανάμειξη της Ερυθραίας, η οποία δεν έχει σχολιάσει τις καταγγελλίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press