Εκτός κοινοτικής επιτήρησης για το έλλειμμα η Γαλλία με τη «βούλα» του Ecofin
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως για την έξοδο της γαλλικής οικονομίας από την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, καθώς κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Ακολουθούν Γερμανία και αργότερα η Ελλάδα.
27
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) έδωσαν, την Τρίτη, το πράσινο φως για την έξοδο της γαλλικής οικονομίας από την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, καθώς κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Το γαλλικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 2,9% του ΑΕΠ το 2005 (από 4,2% το 2003), καθώς το Παρίσι χρησιμοποίησε εφάπαξ μέτρα, τα οποία όμως δεν θέλει η Κομισιόν, τουλάχιστον σε μόνιμη βάση.
Το έλλειμμα εκτιμάται ότι υποχώρησε το 2006 και θα συνεχίσει να πέφτει και το 2007. Η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι πέρυσι μειώθηκε κάτω από το 2,7% του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, όμως, εκφράστηκε ο φόβος ότι θα είναι σε υψηλά επίπεδα τόσο φέτος όσο και το 2008.
Μετά τη Γαλλία, η Γερμανία ετοιμάζεται και αυτή να εξέλθει από τη διαδικασία του υπερβοβλικού ελλείμματος (κοινοτική επιτήρηση) και το πράσινο φως αναμένεται γύρω στον Ιούνιο. Αργότερα, θα έρθει και η σειρά της Ελλάδας.
Αλογοσκούφης: Βγαίνουμε από την επιτήρηση
Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στο θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα στοιχειοθετηθεί τόσο με βάση τα υπάρχοντα σήμερα στοιχεία, όσο και με βάση τα επικαιροποιημένα (βάσει των οποίων το ελληνικό ΑΕΠ αναθεωρείται κατά 25% προς τα πάνω).
Ο υπουργός ανέφερε ότι τον Απρίλιο (οπότε η Eurostat θα κληθεί να βεβαιώσει τα στοιχεία των παρελθόντων ετών και να εκτιμήσει αυτά των επομένων ετών) θα επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα όχι μόνο συρρίκνωσε το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της το 2006, αλλά και ότι η συρρίκνωση αυτή θα συνεχισθεί και τα ερχόμενα έτη.
Η επαλήθευση αυτής της κατάστασης, αλλά και της προοπτικής, θα γίνει τον Απρίλιο επί τη βάσει των μη επικαιροποιημένων στοιχείων, διευκρίνισε ο Γ.Αλογοσκούφης, σπεύδοντας ωστόσο να προεξοφλήσει ότι και με τα επικαιροποιημένα στοιχεία η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα είναι απολύτως ικανοποιητική.
Ερωτηθείς, εξάλλου, ο υπουργός πότε εκτιμά ότι θα λήξει το ζήτημα της εκκρεμότητας με τα στατιστικά στοιχεία, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό εξαρτάται εν πολλοίς από την Eurostat και τους ρυθμούς λειτουργίας της.
Σε ό,τι αφορά την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ανέφερε ότι εργάζεται για να παράσχει το ταχύτερο δυνατό τις μεθοδολογικές διευκρινίσεις που της έχει ζητήσει η Eurostat. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι είναι φυσικό να υπάρχουν ορισμένες τεχνικής υφής εκκρεμότητες, ανάλογες προς αυτές που υπήρξαν και υπάρχουν με όλες τις χώρες που κατά καιρούς προχώρησαν στην επικαιροποίηση των οικονομικών τους στοιχείων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Στρασβούργο: Διαδήλωση αγροτών έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur
- Ασφαλιστικές εισφορές: Τι αλλάζει για ελεύθερους επαγγελματίες – Πότε λήγει η προθεσμία επιλογής κατηγορίας
- Ακόμη ένα cancel: To Νetflix «κόβει» τη Μέγκαν Μαρκλ – «Απελπισμένη προσπάθεια αυτοπροβολής»
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων – Που σημειώνονται διακοπές κυκλοφορίας
- Πάτρα: Κλειστά την Τετάρτη τα σχολεία, λόγω της κακοκαιρίας
- Η EE προσανατολίζεται στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, λέει η φον ντερ Λάιεν