27

Προσωρινή μείωση της παραγωγής ζάχαρης προτείνει η Κομισιόν, σε μία προσπάθεια να αποφύγει το ενδεχόμενο αυξημένων αποθεμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε την Δευτέρα η επίτροπος Γεωργίας Μαριάν Φίσερ Μπόελ, η Κομισιόν εισηγείται τη μείωση της παραγωγής κατά 12% ή 2 εκατομμύρια τόνους, συνολικά για τα 27 κράτη-μέλη, για την παραγωγική περίοδο 2007-2008.

Μέρος αυτής της ποσότητας θα προσμετρηθεί στις ποσοστώσεις της επόμενης παραγωγικής περιόδου ή μπορεί να πωληθεί για βιομηχανική χρήση, όπως για παραγωγή βιοαιθανόλης.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εξετάσουν την πρόταση και θα αποφασίσουν τις νέες ποσοστώσεις τον ερχόμενο Οκτώβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος επιδοτήσεων της ζάχαρης το 2005 οδήγησε σε περικοπές θέσεων εργασίας και ανάγκασε πολλούς αγρότες να εγκαταλείψουν τις συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Οι τιμές της ζάχαρης στην ΕΕ είναι τρεις φορές υψηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press