Απορρίπτουν οι βενζινοπώλες το πόρισμα της ΕΑ για την αγορά καυσίμων
Άμεση απόσυρση του «απαράδεκτου» πορίσματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) για την αγορά καυσίμων ζητούν οι βενζινοπώλες, υποστηρίζοντας ότι ως μόνο στόχο έχει την ανατροπή του θεσμικού πλαισίου της αγοράς εις βάρος τους.
93
Την άμεση απόσυρση του πορίσματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) για την αγορά πετρελαίου στη χώρα μας ζητούν οι εκπρόσωποι των ενώσεων βενζινοπωλών και τα συνδικαλιστικά στελέχη του κλάδου με ψήφισμά τους σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λάρισας.
Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι οι βενζινοπώλες απορρίπτουν «το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά καυσίμων, διότι ως μόνο στόχο έχει την ανατροπή του θεσμικού πλαισίου της αγοράς σε βάρος των βενζινοπωλών και την παράδοση της λιανικής αγοράς καυσίμων σε μεγάλα συμφέροντα».
Επίσης, αναφέρεται ότι οι βενζινοπώλες εμμένουν στις πάγιες θέσεις του κλάδου για την προστασία της αγοράς, του ανταγωνισμού και των καταναλωτών, όπως έχουν διαμορφωθεί από τις αποφάσεις των Ενώσεων και των αιρετών διοικήσεων της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας. Ζητούν την άμεση απόσυρση του πορίσματος ως απαράδεκτου και καλούν τον υπουργό Ανάπτυξης «να μην εφαρμόσει κανένα μέτρο σε βάρος των βενζινοπωλών γιατί θα τους βρει αντίθετους».
Υπενθυμίζεται οτι μεταξύ των προτάσεων της ΕΑ περιλαμβάνονται: η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων, η κατάργηση του μέτρου των ανωτάτων τιμών διότι δεν αντιμετωπίζει στην ουσία τους τα προβλήματα λειτουργίας της αγοράς που οδηγούν σε φαινόμενα υπερτιμολόγησης ή εναρμονισμένης πρακτικής, η συνολική αναθεώρηση του συστήματος παρακολούθησης των τιμών, η άρση των περιορισμών στην αγορά διύλισης προκειμένου να διευκολυνθούν οι εισαγωγές.
Ακόμη προτείνεται η αναθεώρηση της κείμενης νομοθεσίας που αφορά στην αδειοδότηση και τους όρους λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων με σκοπό την άρση συγκεκριμένων θεσμικών περιορισμών τα οποία λειτουργούν και ως εμπόδια εισόδου σε δυνητικούς ανταγωνιστές των επιχειρήσεων λιανικής εμπορίας (υπεραγορές), ενώ για την για την ενίσχυση του επιπέδου του ανταγωνισμού κατά μήκος των «κλειστών» αυτοκινητόδρομων, προτείνεται η τοποθέτηση ειδικών ηλεκτρονικών πινάκων σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία και σε σταθερή απόσταση μεταξύ τους. Οι πίνακες αυτοί θα πληροφορούν τους διακινούμενους οδηγούς για την τιμή των υγρών καυσίμων (απλής αμόλυβδης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης) στα δύο τουλάχιστον επόμενα πρατήρια και την απόσταση τους από τα πρατήρια αυτά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Συνταγές: Φακές σούπα
- Κρίσιμη η κατάσταση στη Χιλή από τις φονικές πυρκαγιές – Πολλοί νεκροί, δάση και ολόκληρες πόλεις έγιναν στάχτη
- Νέα 48ωρη απεργία από τους οδηγούς ταξί – Τα αιτήματά τους
- Ύπνος: Πόσο καλό μας κάνουν οι 8 ώρες κάθε βράδυ;
- Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους- Περαιτέρω επιδείνωση από Τετάρτη
