Λύθηκε το πρόβλημα με τον ηλιακό συλλέκτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Οι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Discovery είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στη Γη, καθώς κατάφεραν να διπλώσουν και να αποθηκεύσουν έναν προβληματικό ηλιακό συλλέκτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το πλήρωμα κινδύνεψε επίσης από γεωμαγνητική καταιγίδα.
36
Οι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Discovery είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στη Γη, καθώς τα ξημερώματα της Τρίτης κατάφεραν να διπλώσουν και να αποθηκεύσουν έναν προβληματικό ηλιακό συλλέκτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Πριν από λίγες ημέρες το πλήρωμα κινδύνεψε επίσης από μια γεωμαγνητική καταιγίδα.
Ο προβληματικός ηλιακός συλλέκτης, τμήμα του προσωρινού συστήματος ηλεκτροδότησης του ISS, έπρεπε να αναδιπλωθεί και να εγκατασταθεί σε νέα θέση για να απελευθερώσει χώρο για τους νέους, μόνιμους ηλιακούς συλλέκτες που έφτασαν με την προηγούμενη αποστολή της NASA.
Ο Αμερικανός Ρόμπερτ Κέρμπιμ και ο Σουηδός Κρίστερ Φούγκλεσανγκ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν και τέταρτο διαστημικό περίπατο, διάρκειας 6,5 ωρών, για να διορθώσουν τη βλάβη στον συλλέκτη, μήκους 35 μέτρων.
Η αποστολή του Discovery παρατάθηκε έτσι κατά 24 ώρες στις 13 ημέρες και το σκάφος προγραμματίζεται να προσεδαφιστεί στη Φλόριντα την Παρασκευή.
Τις προηγούμενες ημέρες οι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου εγκατέστησαν στον σταθμό ένα νέο τμήμα βάρους δύο τόνων και τροποποίησαν την συνδεσμολογία των ηλεκτρικών συστημάτων ενόψει της άφιξης της νέας ευρωπαϊκής και ιαπωνικής μονάδας από το 2007. Ο Γερμανός Τόμας Ρέιτερ, μέλος του πληρώματος του ISS, θα επιστρέψει στη Γη με το Discovery, καθώς αντικαθίσταται με τον Αμερικανό Σουνίτα Ουίλιαμς, που θα παραμείνει στο τροχιακό εργαστήριο για έξι μήνες.
Στις 14 Δεκεμβρίου, τα πληρώματα του ISS και του Discovery χρειάστηκε να περάσουν τη νύχτα σε θωρακισμένο τμήμα του ISS για να προστατευτούν από μια γεωμαγνητική καταιγίδα που προκλήθηκε από ηλιακή έκλαμψη που καταγράφηκε την προηγούμενη ημέρα.
Φορτισμένα σωματίδια που εκτοξεύτηκαν στο Διάστημα από τον Ήλιο ενδέχεται να προκάλεσαν βλάβη στο σύστημα που διατηρεί τον προσανατολισμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Η γεωμαγνητική καταιγίδα προκάλεσε επίσης προσωρινές βλάβες στους δορυφόρους των αποστολών Integral, Cluster και Envisat, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442