«Βουτιά» 20% στο Χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης, λόγω αυστηρών ελέγχων στα ξένα κεφάλαια
Το Χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης έκανε ελεύθερη πτώση έως και 20% περίπου την Τρίτη, επαναφέροντας στη μνήμη την κατάρρευση των ασιατικών αγορών το 1997, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στα ξένα κεφάλαια.
27
Το Χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης έκανε ελεύθερη πτώση έως και 20% περίπου την Τρίτη, επαναφέροντας στη μνήμη την κατάρρευση των ασιατικών αγορών το 1997, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στις εισροές συναλλάγματος.
Ο δείκτης αναφοράς του χρηματιστηρίου, SET Index, υποχώρησε έως και 19,5% για να κλείσει αργότερα με απώλειες 14,5% (η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του). Τράπεζες, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα.
Μεγάλη πτώση σημείωσαν τα χρηματιστήρια και σε Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Ινδονησία και Μαλαισία.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας επέβαλε σκληρά μέτρα για να αποτρέψει την είσοδο κερδοσκοπικών κεφαλαίων στη χώρα, τα οποία ευθύνονται για το ράλι του εθνικού νομίσματος μπαχτ.
Το ράλι του μπαχτ (έφθασε σε υψηλό ενναετίας χθες Δευτέρα, στα 35,09/δολάριο) απειλεί την οικονομία της χώρας, καθώς εκτοξεύει στα ύψη την αξία των εγχώριων προϊόντων που εξάγονται στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, οι επενδυτές που αγοράζουν μπαχτ θα έχουν από σήμερα, Τρίτη, τη δυνατότητα να επενδύουν μόνον το 70% των ποσών των εμβασμάτων, ενώ δεν θα μπορούν να ανακτήσουν το σύνολο των κεφαλαίων τους, παρά μόνο στην περίπτωση που αυτά παραμένουν στη χώρα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Όσοι επιθυμούν να αποσύρουν τα αποθεματικά κεφάλαια σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, θα πρέπει να καταβάλλουν ποινή 33% επί του ποσοστού 30% που δεν θα είναι επενδεδυμένο.
Πάντως, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, υπάρχει μία θεμελιώδης διαφορά με την χρηματοοικονομική κρίση του 1997, η οποία σάρωσε τις «τίγρεις» της ΝΑ Ασίας.
Τώρα το πρόβλημα είναι τα ισχυρά νομίσματα, ενώ τότε ήταν ακριβώς το αντίθετο. Παράλληλα, οι οικονομίες της περιοχής είναι σε σχετικά «υγιή» κατάσταση, σε αντίθεση με την εικόνα που επικρατούσε το 1997.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Marseaux – Εύη Δρούτσα: Η κόντρα για τη Eurovision καλά κρατεί – Πινγκ πονγκ οι απαντήσεις
- Στις 4/2 το Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός
- Φάμελλος: Ντροπή και προσβολή η απουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή – Πρόταση από ΣΥΡΙΖΑ για Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής
- Νοκ-άουτ ο Μιλουτίνοφ για τον Ολυμπιακό – Δεν παίζει με την Εφές
- Η ΕΕ σχεδιάζει να ξηλώσει τον επικοινωνιακό εξοπλισμό από προμηθευτές υψηλού ρίσκου – Η Κίνα αντιδρά
- Κακοκαιρία: Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων