Ένταση κατά την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΟΤΕ στη Βουλή
Επεισοδιακή η συνεδρίαση στη Βουλή για την επίμαχη τροπολογία για τον ΟΤΕ. Ο Γ.Παπανδρέου κατήγγειλε πραξικόπημα και εν συνεχεία το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε, προκαλώντας την αντίδραση του Γ.Αλογοσκούφη. Aποχώρησαν και τα κόμματα της Αριστεράς. Ηχηρά απών ο Γιώργος Σουφλιάς.
53
Επεισοδιακά εξελίχθηκε η συνεδρίαση στη Βουλή για την επίμαχη τροπολογία για τον ΟΤΕ. Μετά την ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για το φορολογικό, ο Γ.Παπανδρέου κατήγγειλε «πραξικόπημα» για τον ΟΤΕ και εν συνεχεία το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γ.Αλογοσκούφη.
Ακολούθως αποχώρησαν και τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ εργαζόμενοι στον ΟΤΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας. Ηχηρά απών ο Γιώργος Σουφλιάς.
Λίγο αργότερα το φορολογικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε και επί των άρθρων, με τις αλλαγές στον κανονισμό προσωπικού του ΟΤΕ και την κατάργηση του ελαχίστου ορίου συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, να αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.
Επίθεση από τον Γ.Παπανδρέου
Στη διάρκεια της συνεδρίασης διενεργήθηκε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, την οποία είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ. Επί 273 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 156 βουλευτές της ΝΔ, ενώ 117 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.
Εν συνεχεία, ο κ. Παπανδρέου, έκανε λόγο για «πραξικόπημα της κυβέρνησης» όσον αφορά στην επίμαχη τροπολογία για τον ΟΤΕ και τόνισε ότι η κυβέρνηση βιάζεται να πουλήσει έναν εθνικό πλούτο που δεν της ανήκει.
«Ποιους εξυπηρετεί η πώληση; Γιατί τέτοια βιασύνη; Γιατί εν κρυπτώ και πραξικοπηματικά οι κινήσεις σας; Ποιανού το σχέδιο υπηρετείτε; Σίγουρα δεν υπηρετείτε το δημόσιο συμφέρον. Η πολιτική σας υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας μας για την ανάπτυξη εθνικών υποδομών επικοινωνιών», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Παράλληλα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει την εκχώρηση του ΟΤΕ. «Δηλώνουνε καθαρά ότι η πώληση αυτή δεν πρέπει να γίνει. Θα αποκρούσουμε τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και θα διερευνήσουμε κάθε πτυχή τους. Αυτό να το έχουν υπόψη τους όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση» υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «η πορεία αυτή θα αντιστραφεί».
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Γ.Παπανδρέου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν από τη Βουλή.
Έντονη ήταν η αντίδραση και του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για ρεσιτάλ αναξιοπιστίας, τονίζοντας ότι προ των αδιεξόδων του το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να αποχωρήσει, διότι αποκαλύφθηκε πως αυτό που καταγγέλλει ήταν η πολιτική που προσπάθησε να ακολουθήσει όταν ήταν κυβέρνηση το 2000 αλλά απέτυχε, παρ ότι ακριβοπλήρωσε τους συμβούλους που προσέλαβε.
Κόντρα Αλογοσκούφη-Σουφλιά
Νωρίτερα, στο πλαίσιο ερώτησης για τον ΟΤΕ, ο υπουργός Οικονομίας απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης επειδή στη Βουλή δεν εμφανίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και διέψευσε ότι υπάρχει κόντρα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Εντούτοις, η αποστροφή του κ. Αλογοσκούφη ότι ο (απών) κ. Σουφλιάς «συντάσσεται με την κυβερνητική πολιτική» προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.
«Όλες αυτές τις μέρες, ακούμε από στελέχη της αντιπολίτευσης να επαναλαμβάνονται ισχυρισμοί περί διαφωνίας μου με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Χθες, μόλις, ο κ. Σουφλιάς έκανε σαφή δήλωση με την οποία συντάσσεται με την κυβερνητική πολιτική. Το ίδιο και ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης που υπογράφει την ρύθμιση την οποία συζητούμε. Ήρθα στη Βουλή μετά από συνεννόηση με τον κ. Λιάπη», δήλωσε ο Γ.Αλογοσκούφης.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε: «Κανείς δεν μιλά για πλήρη εκχώρηση του δημοσίου. Θα προχωρήσουμε σε στρατηγικό εταίρο, αν τον βρούμε γιατί δεν είναι εύκολη διαδικασία αυτή και ασφαλώς θα διασφαλίσουμε και τα συμφέροντα των μετόχων και την εθνική ασφάλεια».
Τις δηλώσεις αυτές σχολίασε το γραφείο του κ. Σουφλιά ως εξής: «Οι θέσεις του κ. Σουφλιά είναι καθαρές, σταθερές και δεν χρειάζονται ερμηνείες που βολεύουν κατά περίπτωση. Πάγια θέση του είναι -όπως προβλέπει το πρόγραμμα- ότι πρέπει να μειωθεί το ποσοστό του Κράτους στον ΟΤΕ με μοναδικό στόχο να εξευρεθεί σοβαρός επενδυτής, ώστε να επιτευχθεί στρατηγική συμμαχία κράτους και επενδυτή και από κοινού να αποφασίζουν πως θα ασκείται το μάνατζμεντ. Επομένως το μάνατζμεντ δεν θα ασκείται χωρίς τον έλεγχο του κράτους. Σήμερα στη Βουλή και ο κ. Αλογοσκούφης συντάχθηκε λεκτικά προς την κατεύθυνση αυτή».
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Οικονομίας, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας τόνισε ότι η ΝΔ δεν αιφνιδίασε με την απόφασή της για τον ΟΤΕ και σημείωσε ότι η ανακοίνωση της κυβερνητικής επιτροπής μιλούσε για «περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, με αναζήτηση στρατηγικού εταίρου, που θα αποκτήσει και συμμετοχή στο μάνατζμεντ».
«Το Δημόσιο θα διατηρήσει δικαιώματα μειοψηφίας και θα διασφαλίσει τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα στον τομέα των επικοινωνιών, πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Πού βρίσκονται, λοιπόν, οι τόνοι, οι χαρακτηρισμοί και οι πολεμικοί αφορισμοί, σε ό,τι αφορά το ξεπούλημα;» αναρωτήθηκε ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε: «Αν όλο αυτό το διάστημα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν παρακολουθούν την κυβερνητική δραστηριότητα, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα».
Αποχώρηση της Αριστεράς
Κατά της επίμαχης τροπολογίας τάχθηκαν το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός και εν συνεχεία αποχώρησαν από τη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος ανακοίνωσε: «Αποχωρούμε κι εμείς, διότι θέλουμε να εκφράσουμε την εντονότατη καταδίκη μας στο έγκλημα της κυβέρνησης απέναντι στον ΟΤΕ, το οποίο δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ, αλλά ολοκλήρωση του εγκλήματος που άρχισε επί ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνεται τώρα».
Την αντίθεση του ΣΥΝ στην «εκποίηση της δημόσιας περιουσίας» εξέφρασε και ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος.
Αμφισβητούνται τα δικαιώματα της κοινωνίας, όχι μόνο στον ΟΤΕ αλλά και στις δημόσιες τράπεζες, στα πανεπιστήμια και αλλού, τόνισε ο κ. Αλαβάνος επικρίνοντας παράλληλα την κυβέρνηση για την «παρείσφρυση» τροπολογιών σε νομοσχέδια με άλλη θεματολογία.
Ένταση στα θεωρία της Βουλής
Στη διάρκεια της συζήτησης της επίμαχης τροπολογίας στη Βουλή, συνδικαλιστές του ΟΤΕ -ανάμεσα στους οποίους και ο Δημήτρης Στρατούλης- ανέβηκαν στα θεωρεία και ανήρτησαν πανό κατά των κυβερνητικών χειρισμών, ενώ συνάδελφοί τους διαδήλωναν έξω από το κοινοβούλιο.
Στην αίθουσα επικράτησε αναστάτωση και ο προεδρεύων κ. Τραγάκης ζήτησε τη σύλληψή τους, όπως προβλέπει ο κανονισμός. Οι συνδικαλιστές, πράγματι, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο φρουραρχείο της Βουλής, όπου κρατήθηκαν για μία ώρα και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.
* Σχολιάζοντας την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε: «Αφού ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ εκχώρησε το 62% του ΟΤΕ, σήμερα ως αντιπολίτευση κρύβεται πίσω από αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές. Αρνείται το διάλογο, γιατί προφανώς δεν έχει επιχειρήματα και αγνοεί τη βασική αρχή της δημοκρατίας, την αρχή της πλειοψηφίας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- Έκρηξη στα Τρίκαλα: Ερευνούν τις άδειες του εργοστασίου Βιολάντα – Η διαρροή προπανίου και το αδήλωτο υπόγειο
- Η ελευθερία φέρνει την ευτυχία, αρκεί να έχεις τα «σωστά» λεφτά στην άκρη
- Τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία: Σήμερα και αύριο το τελευταίο αντίο στους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ
- Αργεντινή: Μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Παταγονία – Η κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- Συνταγή: Γιουβέτσι χταπόδι στην κατσαρόλα με κοκκάρια