Νέα Υόρκη: Οι μέλλουσες μητέρες που ακολουθούν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ίσως αποκτούν υγιέστερους απογόνους, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Ο γλυκαιμικός δείκτης μιας τροφής μας δείχνει πόσο γρήγορα το σάκχαρο (γλυκόζη) του αίματος αυξάνεται μετά από ένα γεύμα. Γενικά, τα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες τρόφιμα, όπως τα ζαχαρωτά, έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πιο περίπλοκους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως και τα λαχανικά.

Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Γουολόνγκονγκ της Νέας Νότιας Ουαλίας με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπερτ Μόουσες σύστησε σε 62 εγκύους να ακολουθήσουν διατροφή είτε πλούσια σε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ή τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες με μέτριο έως υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι γυναίκες δήλωσαν ότι ευκολότερα ακολουθούσαν τη διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Τα νεογνά που γεννήθηκαν από τις 30 μητέρες που έκαναν διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ήταν βαρύτερα από αυτά των 32 γυναικών που έκαναν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης τα πρώτα είχαν υψηλότερο δείκτη παχυσαρκίας, δείκτης που υπολογίζει την αναλογία βάρος προς το ύψος. Το ένα τρίτο των βρεφών των οποίων οι μητέρες είχαν κάνει διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ήταν βαρύτερα συγκριτικά με την ηλικία κυοφορίας, συγκριτικά με το 3,1% των νεογνών της ομάδας των γυναικών που έκανε διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Αν και η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί να διερευνήσει κατά πόσο ο διατροφικός γλυκαιμικός δείκτης επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης, ο Δρ Μόουσες, σημειώνει ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι είναι και αυτή μια πιθανότητα.

Επειδή το σωματικό βάρος γέννησης και ο δείκτης παχυσαρκίας προβλέπουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο παχυσαρκίας και χρόνιας νόσου, μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να επηρεάζει θετικά τo μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

health.in.gr