Νέα Υόρκη: Τα άτομα που τρώνε λαχανικά μπορεί να διατηρούν το νου τους σε φόρμα καθώς γερνάνε, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Μάλιστα, τα φρούτα φαίνεται ότι έχουν μικρότερο όφελος αναφορικά με την πνευματική οξυδέρκεια.

Ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush του Σικάγο με επικεφαλής την Δρ Μάρθα Κλερ Μόρρις έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 3.718 ενήλικες 65 ετών και άνω που είχαν συμπληρώσει διατροφικά ερωτηματολόγια και τεστ μνήμης και άλλων γνωστικών ικανοτήτων στην αρχή της μελέτης. Τα τεστ επαναλήφθηκαν τρία και έξι χρόνια αργότερα.

Τα άτομα που έτρωγαν πολλά λαχανικά είχαν χαμηλότερο ποσοστό πνευματικής εξασθένησης κατά τη διάρκεια της μελέτης, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, η μόρφωση, η φυλή και συνήθειες όπως το κάπνισμα και η σωματική άσκηση.

Συγκριτικά με τους άνδρες και τις γυναίκες που έτρωγαν ελάχιστα λαχανικά, δηλαδή λιγότερο από μια μερίδα την ημέρα, εκείνοι που έτρωγαν τρεις μερίδες ή περισσότερες ημερησίως είχαν 40% χαμηλότερο ποσοστό πνευματικής εξασθένησης στα τεστ γνωστικής λειτουργίας.

Η κατανάλωση φρούτων δεν συσχετίστηκε με την πνευματική επίδοση.

Η συγκέντρωση και ο συνδυασμός συγκεκριμένων συστατικών στα λαχανικά τα κάνει ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη διατήρηση της πνευματικής οξυδέρκειας στα γεράματα.

Για παράδειγμα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ορισμένα άλλα λαχανικά είναι πηγές βιταμίνης Ε, η οποία συντελεί στη διατήρηση της μνήμης και της σκέψη καθώς το άτομο γερνά.

Επίσης, εν αντιθέσει με τα φρούτα, τα λαχανικά συχνά καταναλώνονται με λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο. Τα λιπαρά αυτά βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει τη βιταμίνη Ε, καθώς και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα λαχανικά, όπως τα καρετονοειδή και τα φλαβονοειδή.

health.in.gr