Η μεσογειακή διατροφή προλαμβάνει τη νόσο Αλτσχάιμερ
Νέα Υόρκη: Τα άτομα που κάνουν μεσογειακή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Neurology.
Νέα Υόρκη: Τα άτομα που κάνουν μεσογειακή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Neurology.
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψάρια και όσπρια, με χαμηλή περιεκτικότητα σε γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα, μετριοπαθή κατανάλωση αλκοόλ και πλούσια σε φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο.
Ο Δρ Νικόλας Σκαρμέας είχε και παλαιότερα διαπιστώσει μεταξύ υγιών ατόμων χωρίς άνοια, ότι όσο περισσότερο τρέφονταν με βάση τη μεσογειακή διατροφή τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.
Ο Δρ Σκαρμέας συνέκρινε 194 άτομα που είχαν διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ με 1.790 άτομα χωρίς άνοια. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τόσο πόσο κοντά βρίσκονταν στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής.
Τα άτομα που βρίσκονταν κοντύτερα στη μεσογειακή διατροφή είχαν 68% λιγότερες πιθανότητες νόσου Αλτσχάιμερ συγκριτικά με άτομα που απείχαν πολύ από το εν λόγω πρότυπο διατροφής. Τα άτομα στη μεσαία ομάδα είχαν 53% χαμηλότερο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ συγκριτικά με την ομάδα της μικρότερης προσκόλλησης στο μεσογειακό τρόπο διατροφής.
health.in.gr
- Ξεκίνησε η πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου – Ποιοι δρόμοι έκλεισαν
- Πανιώνιος: Δύο οπαδοί κρατούνται σε νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη, τους αφαιρέθηκαν κινητά και διαβατήρια
- ΗΠΑ: Με πιτζάμες και παντόφλες οι επιβάτες στα αεροδρόμια – Viral απάντηση στην οδηγία «ντυθείτε καλύτερα»
- Η σκοτεινή πίεση πίσω από τη Λάτσιο
- Πώς η γήρανση του πληθυσμού επιβαρύνει τα συνταξιοδοτικά συστήματα της Ευρώπης
- Ινδονησία: Πάνω από 900 οι νεκροί από τις πλημμύρες – Στους 400 ανέρχονται οι αγνοούμενοι
