53

Δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, τελικά, οι πληροφορίες περί θανάτου του νέου ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, του Αιγύπτιου Αμπού Αγιούμπ αλ Μάσρι.

Την πληροφορία ότι ο διάδοχος του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι έπεσε νεκρός από αμερικανικά πυρά μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια την Πέμπτη και σύντομα επιβεβαίωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters. Ωστόσο διαψεύσθηκε από την πλευρά του αμερικανικού στρατού, που έκανε λόγο «αρκετά απίθανο» ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, η εν λόγω επίθεση έγινε πριν από λίγες ημέρες και αρκετοί αντάρτες έπεσαν θύματα. Μεταξύ αυτών θεωρήθηκε ότι είναι και ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Ωστόσο, το ενδεχόμενο φαίνεται πλέον να αποκλείεται.

Αντίθετα, το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι διενεργούνται τεστ DNA, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η σορός ανήκει στον Αλ Μάσρι ή όχι.

Σύμφωνα με την εκδοχή των κυβερνητικών πηγών, οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση από εδάφους και αέρος στο σημείο που βρισκόταν ο Αλ Μάσρι, -γνωστός και ως Αμπού Χάμζα αλ Μουχαΐρ- στην πόλη Χαντίθα.

Η επιχείρηση διενεργήθηκε στη βάση πληροφορίας που περιήλθε σε γνώση των Αμερικανών για την τοποθεσία που βρισκόταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Εκτός του Αλ Μάσρι, σκοτώθηκαν ακόμη τρεις συνεργάτες του.

Ο Αλ Μάσρι είχε διαδεχθεί τον Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ο οποίος σκοτώθηκε υπό παρόμοιες συνθήκες βόρεια της Βαγδάτης στις 8 Ιουνίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press