«Σφήνα» της ισπανικής Acciona στην εξαγορά της Endesa από την γερμανική E.OΝ
Παρά την εκδηλωμένη διάθεση της γερμανικής E.ON να αποκτήσει τον έλεγχο της μεγαλύτερης ισπανικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας, Endesa, η ισπανική κατασκευαστική Acciona μπήκε ενεργά στο παιχνίδι, εξαγοράζοντας το 10% έναντι 3,38 δισ. ευρώ.
27
Παρά την εκδηλωμένη διάθεση του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού E.ON να αποκτήσει τον έλεγχο της μεγαλύτερης ισπανικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας Endesa, η ισπανική κατασκευαστική Acciona μπήκε ενεργά στο παιχνίδι τη Δευτέρα, εξαγοράζοντας το 10% της τελευταίας έναντι 3,38 δισ. ευρώ.
Η Acciona μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει και στην απόκτηση του 25% της Endesa, χωρίς σε αυτήν την περίπτωση να υποχρεούται να εκδώσει μία επίσημη αίτηση απόκτησης, όπως προβλέπεται όταν κάποιος θέλει να αποκτήσει ποσοστό πάνω από το 25%.
Η Acciona πλήρωσε 32 ευρώ για κάθε μετοχή της Endesa, κατά πολύ περισσότερο από τα 25,40 ευρώ ανά μετοχή που ήταν η πρόταση της E.ON.
Πριν την αιφνίδια αυτή εξαγορά, κύριος αντίπαλος της Ε.ΟΝ ήταν η μεγαλύτερη ισπανική εταιρεία φυσικού αερίου Gas Natural, η προσφορά της οποίας (22,5 δισ. ευρώ) ήταν όμως πολύ υποδεέστερη από αυτή των Γερμανών (29,1 δισ. ευρώ).
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Τρίτη, η Κομισιόν θα ανακοινώσει ότι η ισπανική κυβέρνηση παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο, εμποδίζοντας την εξαγορά της Endesa από την E.OΝ.
Η Μαδρίτη δεν θέλει να δει μεγάλες επιχειρήσεις με κυρίαρχη θέση στις εγχώριες αγορές να εξαγοράζονται από ξένους ομίλους.
Ενδεχομένως, η κίνηση της Acciona να μην είναι άσχετη με τις προθέσεις της ισπανικής κυβέρνησης, στην προσπάθεια της να αποτρέψει την E.ON, καθιστώντας την εξαγορά της Endesa ακριβή και ασύμφορη.
«Αυτή η κίνηση φιλοδοξεί να κρατήσει την εταιρεία σε ισπανικά χέρια και είναι πιθανό να έχει την υποστήριξη της ισπανικής κυβέρνησης και της ίδιας της Endesa. Πιστεύουμε ότι η Ε.ΟΝ έχει χάσει τη μάχη» δήλωσε αναλυτής.
Η μετοχή της E.ON υποχωρεί κατά 3%. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Acciona και της Endesa έχει ανασταλεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Το λιντσάρισμα, τα δεσμά και η χρυσή εκδίκηση της ποπ πριγκίπισσας – «Δικαιοσύνη»
- Ουκρανία: Συνελήφθη ο πρώην υπουργός Ενέργειας – Προσπαθούσε να διαφύγει από τη χώρα
- Νίκαια: Συνελήφθησαν δύο νεαροί για βιασμό ανηλίκου και πορνογραφία – Μαζί τους και μία ανήλικη
- Τζουμέρκα: Δρόμος υποχώρησε στα Πράμαντα και «κατάπιε» ΙΧ – Από θαύμα γλίτωσε ο οδηγός
- ΚΚΕ: Οι φωτογραφίες των 200 της Καισαριανής δείχνουν το ηθικό μεγαλείο των κομμουνιστών
- Ηράκλειο: Ακυρώθηκε το Καστρινό Καρναβάλι – Κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα
