Λονδίνο: Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να προβλέψει την προεκλαμψία τρεις μήνες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The New England Journal of Medicine.

Οι γυναίκες που εκδηλώνουν την επικίνδυνη αυτή επιπλοκή έχουν υψηλά επίπεδα δύο βασικών πρωτεϊνών στο αίμα, της διαλυτής endoglin και της Flt1 (FMS-like tyrosine kinase 1), οι οποίες διακόπτουν τον σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων.

Ο Δρ Ρίτσαρντ Λεβιν του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδική Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης ανέλυσε δείγματα αίματος από 552 γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους περιλαμβανομένων και 192 που εκδήλωσαν προεκλαμψία.

Διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που τελικά εκδήλωσαν προεκλαμψία είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα των δύο πρωτεϊνών, ενώ είχαν και μειωμένα επίπεδα μιας άλλης πρωτεΐνης της PIGF, η οποία προάγει τον σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων.

Τα υψηλά επίπεδα των βιολογικών αυτών δεικτών ανταποκρίνονταν σε σχεδόν 32πλάσια αύξηση του κινδύνου προεκλαμψίας.

Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία της προεκλαμψίας, ένα ευρέως διαδεδομένο τεστ για την ανίχνευση της πάθησης μπορεί να εντοπίσει τις γυναίκες που χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση και εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες ικανές για τη διενέργεια καισαρικής τομής.

Ένα τέτοιο τεστ θα ήταν επίσης χρήσιμο για το προσωπικό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών που υποδέχονται εγκύους με συμπτώματα προεκλαμψίας όπως παροξυσμό, ο οποίος στην πραγματικότητα οφείλεται σε μη σχετιζόμενη πάθηση.

Μια έγκυος που προσέρχεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με παροξυσμό μπορεί απλά να πάσχει από επιληψία και ίσως να μην είναι απαραίτητο να διενεργηθεί πρόωρος τοκετός.

Ο Δρ Μάρσαλ Λιντχέιμερ του Πανεπιστημίου του Σικάγο σχολιάζει ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι πρωτεΐνες όπως η VEGF-121 προάγουν τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων, άρα μπορούν να θεραπεύσουν την προεκλαμψία. Μια προκαταρκτική μελέτη αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη ανέστρεψε τα συμπτώματα της προεκλαμψίας σε αρουραίους.

Ο Δρ Λεβιν συμφωνεί ότι η θεραπεία της προεκλαμψίας είναι εφικτή. Αλλά επισημαίνει ότι η τροποποίηση των επιπέδων της πρωτεΐνης στον οργανισμό μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα στο έμβρυο. Η δυσκολία είναι ότι οι επιστήμονες έχουν στην πραγματικότητα να κάνουν με δύο ασθενείς και όχι με έναν. Ευελπιστούν λοιπόν ότι η VEGF θα είναι επωφελής για τη μητέρα και το νεογνό.

health.in.gr