53

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν, διεκδικώντας αποζημίωση εκατομμυρίων ευρώ από τις κατασκευάστριες εταιρίες, οι συγγενείς των θυμάτων του Σινούκ, που κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Αγίου Όρους, στις 11 Σεπτεμβρίου 2004.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, η αγωγή που κατέθεσαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής -θα συζητηθεί στις 6 Ιουνίου 2007- στρέφεται κατά των εταιρειών Boeing, Honeywell και Goodbridge, αποδίδοντας στους υπευθύνους τους ευθύνες για κατασκευαστικές ατέλειες και ελαττωματικό σχεδιασμό συστημάτων που αφορούν την ασφάλεια πτήσης και συνδέονται άμεσα με την πτώση του μοιραίου Σινούκ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγωγή, η πτώση και η συντριβή του Σινούκ προκλήθηκε από τον συνδυασμό κατασκευαστικής αστοχίας του συστήματος ελέγχου ισχύος των κινητήρων και του ελαττωματικού σχεδιασμού του συστήματος κύριας και εφεδρικής παροχής εναλλασσόμενου και σταθερού ηλεκτρικού ρεύματος.

Το αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν οι συγγενείς των θυμάτων, ήταν έξι λεπτά πριν από την προσγείωση του ελικοπτέρου στις Καρυές του Αγίου Όρους να υποστεί αιφνίδια απώλεια αεροδυναμικής στήριξης και σχεδόν ταυτόχρονα ολική απώλεια ηλεκτρικής ισχύος που ματαίωσε κάθε δυνατότητα αντίδρασης των πιλότων.

O πληρεξούσιος δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων Ηλίας Παυλάκης αναμένεται να προσφύγει στα αστικά και ποινικά δικαστήρια και εις βάρος των ελληνικών αρχών μετά τη δημοσίευση των πορισμάτων των ανακριτικών αρχών του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης, καθώς -όπως όλα δείχνουν- προκύπτουν σημαντικές ευθύνες για την έλλειψη σωστού σχεδιασμού πτήσης, αλλά και τη δραματική καθυστέρηση της επιχείρησης διάσωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ