Η αντιπολίτευση σχετικά με τη συμφωνία για τoν αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη
Την ευχή να αποδώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα οι συμφωνίες για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, επιφυλασσόμενο όμως να μελετήσει αναλυτικά τα συμπεράσματα. Κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εκτιμά το ΚΚΕ.
28
Την ευχή να αποδώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα οι συμφωνίες για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, επιφυλασσόμενο όμως να μελετήσει αναλυτικά τα συμπεράσματα. Κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εκτιμά το ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα, με αφορμή την τριμερή συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ Καραμανλή, Πούτιν και Παρβάνοφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης τόνισε ότι ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, σχεδιάστηκε επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και με τον αγωγό φυσικού αερίου από την Τουρκία προς την Ιταλία.
«Ευχόμαστε οι σημερινές συναντήσεις να δώσουν στην πράξη συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος των οικονομιών και των λαών της περιοχής, προς όφελος της συνεργασίας της Ελλάδας, με τη Ρωσία και τη Βουλγαρία. Εμείς θέλουμε οι ενεργειακές πηγές και οι δρόμοι της ενέργειας να είναι πεδίο συνεργασίας και ανάπτυξης και όχι πεδίο αντιπαράθεσης και συγκρούσεων μεταξύ των χωρών» δήλωσε ο κ. Αθανασάκης, προσθέτοντας πως «θα μελετήσουμε ειδικότερα τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα των σημερινών συναντήσεων και εφ’ όσον χρειαστεί θα επανέλθουμε αναλυτικότερα. Μιλώ με βάση τα έως τώρα δεδομένα».
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ διερωτάται: «Η προφανής σημασία της δημιουργίας εναλλακτικών λύσεων για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου για μια ενεργειακά εξαρτημένη χώρα όπως η Ελλάδα, δεν μπορεί να συγκαλύψει το βασικό ερώτημα: ποιος θα ωφεληθεί κυρίως από την κατασκευή και τη λειτουργία των συγκεκριμένων αγωγών μεταφοράς;»
Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «πριν απ’ όλους κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τόσο από την κατασκευή όσο και από τη διαχείριση του έργου. Οι θέσεις εργασίας, για τις οποίες γίνεται τόσος λόγος χάριν εντυπωσιασμού, θα είναι 500 για την κατασκευή και 300 για τη λειτουργία ενώ το κράτος θα εισπράττει τα μεσιτικά». Για την ελληνική κυβέρνηση αναφέρει ότι «η πολυδιάστατη εξωτερική και ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση υπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της αστικής τάξης και τις ανάγκες κερδοφορίας μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων».
Θέση του ΚΚΕ είναι ότι «μόνο ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας της λαϊκής οικονομίας μπορεί να διασφαλίσει την αξιοποίηση των διαδρομών μεταφοράς και των εγχώριων πηγών ενέργειας, στο πλαίσιο ενός ενεργειακού σχεδιασμού που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος» και προσθέτει: «Η γενικότερη όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας αλλά και των αστικών τάξεων της περιοχής για τη δημιουργία ζωνών επικυριαρχίας, θα περιέχεται έτσι ή αλλιώς και στη συγκεκριμένη συμφωνία, γεγονός που δεν διασφαλίζει από κινδύνους την περιοχή. Η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός αντιιμπεριαλιστικού μετώπου των λαών των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, προβάλλει άμεση».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ιταλία: Σάλος με τοιχογραφία σε εκκλησία – Άγγελος θυμίζει την Τζόρτζια Μελόνι
- Melania: Η Amazon ξόδεψε 75 εκατ. δολάρια για να κάνει την τέλεια προπαγάνδα – Έκανε μια άθλια ταινία
- Ακίνητα: Πώς ανελκυστήρας και κοινόχρηστα επηρεάζουν την αξία έως 20%
- Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στις φυλακές Κορυδαλλού – Τι εντοπίστηκε
- Μισθοί: Γιατί δεν είδατε ολόκληρη την αύξηση στον μισθό σας – Τι πρέπει να κάνετε
- Η συνύπαρξη του Μπενίτεθ με τον Σισοκό στη Νιούκαστλ (vid)